понеділок, 16 липня 2018 р.

Олівці для скульпторки: дивовижні роботи британської мисткині Jennifer Maestre




Для того, аби створити скульптуру, обов’язків лише талант і наявність деяких технічних навичок. Усе інше, включно матеріал для творчості, – то вже опціонально. Бо якщо у ваших творчих планах немає рядка: створити пам’ятник у натуральний розмір на центральній вулиці міста, цілком можливо, що все необхідне для творчості знайдеться у вашій власній квартирі.

Перепрошую за банальність. Що поробиш, якщо банальність – то, зазвичай, правда? Аби трохи підсолодити такий неоригінальний вступ, пропоную уявити якраз небуденну ситуацію. Молода творча дівчина постійно купує кольорові олівці. «Постійно» – то справді часто, по п’ять-десять пачок водночас. А на обережні розпити продавця, мовляв, пані на подарунки чи для власно творчості? Ах, для власної? То, певно, пані – художниця? – відповідає: ні, скульпторка.

Можливо, такого діалогу насправді не було. Але факт залишається фактом: британська скульпторка Jennifer Maestre справді використовує для створення об’ємних фігур кольорові гостро наточені олівці.

У результаті її напруженої багатогодинної роботи виникають різнобарвні, фантастичні й водночас створені із великою точністю зображення мешканців морських глибин: восьминогів, актиній, медуз. Природа щедро створила настільки фантастичних істот, що вигадувати щось зайве.

За словами самої Jennifer Maestre вона почала працювати у такій незвичній творчій техніці цілком випадково. Під час напруженої праці над дипломною роботою випускниця Mass College of Art вирішила зробити перерву й створити щось руками для власного задоволення.

Дівчину осяяло: їй вкрай і просто зараз необхідна оригінальна скринька для прикрас. Бажано зі срібла. Проблема виникла відразу. Й не лише через ціну матеріалу. Вона не мала навичок роботи ні зі сріблом, ні з якимось іншим металом. Але прагнення створити щось оригінальне нікуди не зникло. 

Навпаки, трансформувалось у бажання довести: вона впорається із завданням, використавши те, що трапиться під руку. Під руку трапилась коробка з олівцями.

Так розпочалось незвичайне творче хобі Jennifer Maestre, яке на сьогодні має чимало прихильників.

Сподіваюся, що й вам сподобаються її роботи. Гарного  дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар