вівторок, 24 січня 2017 р.

Вікторіанський Лондон, народжений із паперу та натхнення





Доброго ранку, друзі!
Так, я знаю, що згадка про «Різдвяну пісню» ( зустрічала переклад і «Різдвяна історія») Чарльза Діккенса трохи не на часі. Та що поробиш, якщо саме ці ілюстрації до найвідомішого твору класика англійської літератури трапилися мені на очі лише зараз? Ну, ще зима, а спогади про Різдво – зовсім свіжі, тож сподіватимуся на вашу ласку та гарний настрій.

Так, я в курсі, що у нас Діккенса куди більше цінують за «Нотатки Піквікського клубу» та за «Пригоди Олівера Твіста». Та в англомовних країнах саме різдвяна – сентиментальна, повчальна, дуже добра і затишна, як і личить такій історії – оповідь по перевиховання дещо екстремальними методами скнари Скруджа  (а скажете, що залучення заради покращення поведінки лондонського ділка аж трьох безсмертних духів Різдва - то не ектремальний метод?) цінується дуже високо. Про що свідчить велика кількість екранізацій, постановок у театрі, переспівів. Що вже мовити про ілюстрації! Їх – неймовірно багато, але є такі, що не можуть залишити байдужими чи загубитися на загальному фоні. 

Сьогодні ми з вами милуємося саме такими: англійський митець Девід Гамітон (David Hamiton) засвідчив свою любов до класичної літератури та до «духу справжнього Різдва», доклавши багато зусиль. Він створив об’ємні ілюстрації  до ключових сцен твору. Важко повірити, що цей дивний – химерний і водночас реалістичний – світ виник із паперу за допомогою скальпеля. Хоча, звісно, інструментів та матеріалів тут замало. Потрібен талант та бажання запросити тих, хто поруч до власного Всесвіту.

 Більше про цей проект ви можете дізнатися за посиланням: http://www.boredpanda.com/a-christmas-carol-in-25-cardboard-parts/


Ілюстрації досить виразні, аби скласти враження про історію. Але якщо хтось не читав і не бачив якусь екранізацію (про всяк випадок попереджаю, що «Качачі історії» студії  Волта Діснея не рахуються попри ім’я головного героя: мо, там і є натяк на інтерпретацію, але на дуже вже авторську), то варто переглянути статтю у «Вікіпедії». Це не завжди точне джерело знань, але для цього випадку його стане, аби зрозуміти, хто всі ці люди. Або можна просто помилуватися зображеннями вікторіанського Лондона, виконаними в оригінальний спосіб.
Гарного перегляду всім!















Немає коментарів:

Дописати коментар