суботу, 28 січня 2017 р.

У гості до Дивокраю стежкою іспанського митця





Неділя. Ранок.
Саме в такий час тягне зробити щось приємне всім знайомим та й незнайомим. Наприклад, виконати обіцянку й не перестати вигадувати, під яким соусом можна розмістити ще один-два пости про ілюстраторів «Аліси в Дивокраї» прийдешнього тижня. Але оскільки я чесно попереджала, що сьогодні ще піде мова про чергову ілюстровану інтерпретацію однієї з найзнаменитіших англійських казок ХІХ сторіччя, то я в своєму праві…

Отже, хай недільна кава чи чай особливо вам смакують! А для того, аби побажання справдилося, давайте разом помилуємося ілюстраціями іспанського художника Angel Dominguez (Анхеля Домінігеса)


Вважається, що він – вірний шанувальник творчої манери Артура Рекхема й що ота спадковість особливо відчувається в ілюстраціях казок. Не зовсім впевнена в цьому: у Рекхема світло в казкових історіях часто серпанкове, відповідна й палітра, що не диво для англійського романтичного митця. 

А от яскраві барви та чіткі лінії в малюнках Домінігеса – то вже вплив сонячної щедрої на квітковий розмай і жорстоку спеку батьківщини художника. Та й пригоди Аліси не є зовсім типовими для його творчості. Він ніби намагається засвідчити, що вміє гарно ілюструвати дитячі книги. Вміє, ще й як! Але дорослим варто уважно придивитись до лаштунків, у яких відбувається дія казки: там багато цікавих моментів, на яких може не звернути увагу дитина. Та хоч на вказівники дороги у вигляді флюгерів чи чайники, повз які пролітає Аліса, падаючи все глибше й глибше в нору.

Є в мене відчуття, що саме час завершити квазі-мистецькознавчі роздуми і просто дозволити додивитися вам малюнки. 

Гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар