неділю, 22 січня 2017 р.

"Вічний" сюжет очима відомих художників: топ наймужніших красунь



Якщо я звинувачу всесвітньо відому студію Волта Діснея в тому. що в її співробітників бракне уяви, то мене не зрозуміють. Тож підемо іншим шляхом і делікатно натякнемо, що вони трохи підсуджують головній героїні «Красуні і чудовиська».
Ну, так, на обличчя об’єкт, у якого вона мусить закохатися, не Містер Усесвіт, але статура так нічогенько. І взагалі, одної красуні в парі цілком досить. А супутник хай краще нею милується, ніж потайки в люстерко на себе задивляється.
А от художники були впевнені, що їхня героїня – сильна дівчина і може впоратися із майже неможливим завданням: взяти і закохатися в…
Звісно, малюнків на цю тему куди більше. І чудовиська там є куди більш страшні.  (І красуні теж і страшніші, і кращі – залежить від смаку художника). А це так, приблизний топ-5 мужніх красунь, які цілком заслуговують на оплески за перетворення оцих-от… чудовисьок на антропоморфних принців.
5 місце - P.J. Lynch – «The Candlewick Book of Fairytales ...» («Beauty and the Beast»)

А думаєте, дівчина не заслуговує на оплески? Що, так легко покохати того, при першому погляді на кого виникає думка: «О, здорово! Ведмедик – великий, пухнастий, ще й розмовляє!». Дівчина мужньо впоралася із бажанням залишити все як є: а раптом майбутній чоловік не такий уже й красень? А екзотичний і симпатичний домашній улюбленець – уже поруч.

4. місце – Gustaf  Tenggren

Найновіший екземпляр в нашому топі, створений у 1942 році. Ось дивлюся на вуха (чудовиська, не дівчини) і ніяк не можу позбутися думки, що це – троль. Лише неправильний. І не треба питати про колір шкіри чи пухнастість: автор ясно сказав, що його вважали чудовиськом. Хто саме  – не уточнюється. Можливо, інші тролі. Красуня наша не тролиха, звісно, тож змогла поставитися до нього без упередження. Молодець, що тут ще скажеш?

3 місце – Walter Crane

Ой, які ж елегантні чудовиська були в 1870 році! Хоч моду тої епохи за їхнім зображенням вивчай. А так… ну, кабан, ну, з іклами, ну з добре розвиненою дрібною моторикою, бо інакше спробуйте в таки кінцівках капелюх втримати! А дівчині-красуні  – «плюс», що ні не мить не піддалася сумніву: а раптом вона не в казці, а на політичній карикатурі? Ото було б справжнє жахіття! Куди там кабану, що зібрався пити із заморської фарфорової філіжанки. Добре, що художник вирішив не зображати цей процес, враховуючи будову черепа чудовиська. А то налякав би не лише сучасників, але й наступників.

2 місце – Gordon Browne «Series of old fairy tales».

А все ж,  справжні майстри ілюстрацій уміли лякати  і в дещо наївному 1880 році. Тут уже кожен обирає на свій смак. Але, певно, і тоді були серед читачок ті, що, побачивши таку ілюстрацію, подумки думали, що Красуні було б легше цілувати ведмедя чи кабана. Та й дівчина на малюнку не в захваті й налаштована швидше скептично, ніж із прагненням допомогти.  І вбрання у чудовиська якесь… ну, зовсім не королівське! А якщо врахувати, що воно, те Чудовисько, не має бути боягузом увесь час, бо якось же залякало батька Красуні, то вивід не втішний: його затуркали. Або заповчали, або почали домінувати ще до весілля... Тож дівчина заслужила майже найвищий бал за те, що змогла  впоратися зі своїм неянголячим норовом і так загукати про те, що кохає, що повірив не лише нещасний супутник життя, але й магія. Жила б у нашому столітті, могла б організувати курси щодо того, як рятувати сімейні стосунки тоді, коли вже й рятувати нема чого.

1 місце – Arthur Rackham (1915 рік).

Ну, я, по-перше, пристрасна: Рекхем у мене в улюбленцях ходить через його дуже своєрідну і впізнавану манеру малювати. По-друге, ну ви ж безпристрасні, так? Тож, якщо не боїтеся мишей, бо він мені нагадує миша-мутанта, уважно подивіться на Чудовисько. Педикюр поки що можна ігнорувати. Для Чудовиська – не найгірший. Але все інше… Відзначте зворушливі бантики під колінами на підв’язках. Вжахніться тому, як знахабнів невидимець-камердинер. Ну, хіба що бідаха був дальтоніком, тому й дозволив своєму господарю вийти у такому… яскравенькому костюмчику на двір. Уявіть, що він стоїть на повен зріст і ворушить вухами.
І як, лячно? А хоч шкода бідолаху?  Зовсім? Серця у вас не має! А в Красуні є, от! У всіх героїнь Рекхема великі і добрі серця, це легко читається в їхніх очах. Тож вона просто не могла те Чудовисько не жаліти. Якщо вірити любовним романам, які, врешті й виросли з казок, то від ненависті, побоювання, злості та ще цілої гами почуттів до кохання – один крок. Аби лише всі вони не кинулися крокувати водночас, розчавивши те кохання. Але жалість – надто погана основа для палкого почуття. То у житті їх часто плутають,після чого хеппі-енд часто видається чимось казково-недосяжним. А тут – магія, її не обдуриш. Тож дівчина таки спромоглася виростити закоханість на такому негодящому ґрунті. Тому впевнено посідає найвищу позицію нашого рейтингу.
Дякую за увагу, друзі! Гарного дня вам!


Немає коментарів:

Дописати коментар