середа, 12 червня 2019 р.

Неймовірно гарні красуні на картинах японської художниці Haruyo Morita





Переважній більшості європейських глядачів традиційні японські гравюри видаються зображеннями фантастичного світу. Не менш фантастичного ніж ті, що створені уявою митців. Бо, будемо чесними, про фантастичні літературні світти ми інколи знаємо більше ніж про країни Сходу. До яких так і чіпляються епітети «таємничі», «неймовірні».



Це чудово розуміють і сучасні митці. Скажімо, сучасна художниця японського походження Haruyo Morita, яка з 1977 року переїхала до Лондона, створює саме фентезійні світи. Дивовижні красуні в неймовірному вбрані на фоні ідилічно-казкових сюжетів.



Але – і дуже важливе «але»! – вона «у темі». Тобто то для нас шати фантастичні, а вона, до того, як віддати перевагу образотворчому мистецтву, проходила обов’язкове навчання й працювала дизайнером кімоно й художником по костюмам. Тож у курсі, що має значити кожен відтінок, розташування деталей та інших дрібниць.



І це тим, хто далекий від історії та культури Японії, на малюнках можуть бути зображені абстракті «японські принцеси». Від цього малюнки Haruyo Morita аж ніяк не будуть гіршими – ті ж насичені кольори. Вдале обігрування традиційних поз із японського зображального мистецтва, звернення до відомих сюжетів… І краса, звісно.


А ті, хто в курсі, хто такі гейші, майко, ойран і що у різні епохи шати заможніх дам доста сильно відрізнялися зможуть оцінити ще й увагу художниці до дрібниць і отримати додаткове задоволення від споглядання її персонажів.


Приємного перегляду картин Haruyo Morita і гарного дня вам, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар