понеділок, 5 квітня 2021 р.

Космічна краса всесвіту в роботах американського художника Chesley Bonestell

 

«Космічні» картини – не така вже й нова галузь мистецтва. Вони набули популярності ще в 50-х рр. ХХ століття. Коли людство робило перші, ще непевні й обережні, кроки у позаземний простір.

На сьогодні ці твори виглядають дещо наївними, а дещо – утопічними: ми вже, із висоти сімдесяти років, знаємо, що побудувати місто на Місяці чи колонізувати Марс не так просто, як видавалося свого часу.

Однак багатьох, та й мене, врешті, роботи цього жанру підкупають не лише мальовничістю. Але й вірою в безмежні можливості людства та його прагнення до підкорення все нових планет і зірок.


Одним із яскравих представників такого мистецького напряму є американський художник, дизайнер і ілюстратор Chesley Bonestell (1888-1986). Його роботи не лише мали значний вплив на розвиток науково-фантастичного жанру в зображальному мистецтві. Навіть представники американської космічної програми зазначали, що вони надихалися.

До речі, свою першу «космічну» картину художник створив ще задовго до того, як в космос відправили перший штучний супутник і вже точно задовго до польоту на Місяць. У 1905 році він роздивився поверхню Сатурна в 12-дюймовий телескоп в обсерваторії Сан-Хосе. Митець був настільки враженим, що додому не йшов, а біг, аби швидше замалювати побачене. На жаль, за рік, у 1906, трапився землетрус, який спричинив пожежу, і малюнок загинув у вогні.

Та перша невдача не охолодила митця: він самотужки вивчав астрономію, адже мав лише незакінчену архітектурну освіту й талант. При цьому брав участь у кількох відомих архітектурних проєктах спершу в США, а потім, за часів великої Депресії – в Англії. Наприкінці 1930-х рр. він став художником зі спецефектів у Голлівуді.

А в 1944 році публіка була вражена незвичайною серією: він створив роботи, присвячені вигляду Сатурну із різних його супутників, задіявши глиняні моделі планет, можливості фотографій тої пори та різних мистецьких технік.

Відтоді він все більше часу й зусиль приділяв різним ілюстративно-фантастично-космічних проєктів – від обкладинок літературних журналів до концепції, трохи пропагандистської. Однак щирої для всіх митців-учасників, щодо польоту людей у космос.

І на сьогодні існує чимало шанувальників творчості художника Chesley Bonestell. Сподіваюся, друзі. що й вам сподобаються його роботи. Гарного дня!




1 коментар: