середу, 6 січня 2021 р.

Чудові ілюстрації українського художника Костя Лавра до різдвяної повісті Миколи Гоголя

 


Хай там що, але місце народження таки впливає на долю й може наділити людину талантами. Щоправда, в усіх куточках України щодня народжуються талановиті люди. Тож я зараз про певну «спадковість» творчих здібностей.



Український художник-ілюстратор Кость (Костянтин) Лавро народився у 1961 році на хутірці біля річки Диканьки. Так, у тих самих, оспіваних Миколою Гоголем місцях. Тож чи диво, що він із дитинства був добре обізнаний із творами відомого письменника й бачив поруч людей, пращури яких, цілком можливо, були прототипами для певних літературних персонажів?


У результаті серед книг, які ілюструє художник, адресованих аудиторії «від 2 до 102 років», є й славнозвісна «Ніч перед Різдвом». Зверніть увагу на те, як майстерно митець підкреслює певні риси персонажів, надає їм шаржовості й водночас особливої виразності.



Крім власне героїв знаменитої повісті увагу глядачів привертають майстерно вимальовані національні строї, елементи побуту, природа – усе те, що надає казковим подіям достовірності, а отже, й додаткової цікавості для розглядання ілюстрацій.

Ще цікаво, що Кость Лавро не застосовує у своїх роботах графічні комп’ютерні програми, надаючи перевагу акварелі, гуаші, туші. Чи не в цьому розгадка особливої атмосфери, притаманної його малюнкам?



Приємного перегляду робіт митця й гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар