вівторок, 12 січня 2021 р.

Різнобарвні керамічні мозаїки від бразильсько мисткині Solange Pifeer


Інколи, розглядаючи дивовижні й прекрасні роботи майстрів із різних куточків світу, дивуєшся не лише їхній майстерності. Не менш вражає людська фантазія, що дозволяє створювати оригінальні й прекрасні роботи з дрібниць.

От, скажімо. у більшості випадків уламкам порцеляни, плитки, кераміки місце в помийниці. Але не тоді. коли ці матеріали трапилися на очі відомій сучасній мисткині з Бразилії Solange Pifeer.

Вона спеціалізується на створенні вигадливих, технічно складних і яскравих мозаїк, які виглядають об’ємна за рахунок фактури матеріали. Багато знавців – як для приватних колекцій, так і для мистецьких галерей – із задоволенням купують її роботи. А ще, майстриня проводить майстер-класи, які викликають неабияку цікавість в охочих опанувати незвичайну техніку.

Зізнаюся, я трохи перебільшила, коли написала, що таку красу мисткиня створює з нікому непотрібних уламків. Насправді, все для майстрині складніше.

Вона починає зі створення ескізу майбутньої роботи – зазвичай, звіра, птаха чи квітів. При цьому інколи вона береться за відтворення в мозаїчній техніці фотографій домашніх улюбленців. Такі портрети виходять незвичними, але схожими.

Тож майстриня, вже чітко уявивши, яка саме картина в неї має вийти, починає підшукувати матеріали – плитку, тарелі, вази, чашки із кераміки чи порцеляни.

При цьому має значення не лише колір, але й фактура, геометричні обриси тощо. А потім їх потрібно обережно розбити так, аби отримати потрібні за розміром, вигином, кольором тощо уламки, що й мають стати фрагментами мозаїки. 

А далі, що не менш важливо, ці фрагменти потрібно скласти в єдиний можливий спосіб так, щоб вони викликали щиру посмішку. Замилування й захоплення у глядачів.

Приємного перегляду робіт Solange Pifeer і гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар