неділю, 12 травня 2019 р.

Неймовірні порцелянові ляльки за ескізами американського художника Thomas Kinkade





Що буває, коли художник, ставши популярним в одній області мистецтв, вирішує спробувати себе в іншій, хай і дотичній? І при цьому, будемо відверті, керується не лише прагненням створювати «мистецтво заради мистецтва» чи там бажанням нести красу світу, аби він (той світ) став кращим. А ще й впевненістю, що комерційний успіх – то чудово і варто докладати зусиль, аби він завжди був супутнім творчості.


Буває, звісно, дуже по-різному. Однак, якщо мовиться про американського художника Thomas Kinkade (1958-2012), то експеримент видався дуже вдалим.


Найперше, він відомий саме як художник – «художник світла» (саме таку марку він запатентував офіційно). Я навіть писала про його картини в цьому блозі. Зокрема, перед новим роком. Так. картини комерційні, так, створені ним пейзажі, навіть коли йдеться не про дику природу, а про сільську місцевість, овіяні ідеалізовано-фантастичною димкою.


Але вони, ті роботи. справді світлі. У них відчувається вміння побачити усе прекрасне, що є в світі і нагадати про ту красу заклопотаним глядачам, яким бракує часу, щоб зупинитися, озирнутися й затамувати подих від подивування. Не диво, що, за офіційною статистикою, у кожному 20 американському будинку є репродукція його робіт.


А ще, вже створивши власну торгову марку й досягнувши популярності, Thomas Kinkade вирішив спробувати ще один напрям мистецтва: він почав створювати ескізи, за якими виготовляли невеличкі порцелянові статуетки.


Це – усміхнені красуні в старовинних платтях. Можна вважати, що це – принцеси із казок. Але я б зробила ставку на те, що це – поважні дами із знатних сімейств ХІХ століття.


А оскільки позаминуле століття було щедрим на зміни в моді й силуети суконь змінювались кожне десятиліття, то у шатах порцелянових ляльок вгадується крій реальних суконь модниць стародавніх часів. Такий собі реверанс у бік відвічної впевненості, що раніше було романтичніше, а то й цікаве вбрання.


Та головне те, що ці ляльки виготовлені з любов’ю і з розрахунком на те, аби глядачі щиро усміхнулись, побачивши їх. Приємного знайомства з роботами Thomas Kinkade й гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар