субота, 31 серпня 2019 р.

Шовкові тигрячі лапи, що захищають Китай і весь Усесвіт


У Китаї завжди було особливе ставлення до традиційної народної іграшки. Серед багатьох захисних функцій, притаманних китайським оберегам, особливе місце посідають ті, що приписують іграшковому тигру. Адже він – цар диких тварин й «істота янь» (чоловічий початок). Тигр завжди приносить удачу й навіть його зображення здатне подарувати велику силу й захистити свого власника у найбільшій скруті. Він – втілення мужності й відваги – здатен на рівних боротися з демонами й злими духами і перемагати їх.

Тож чи диво, що іграшкового тигра такчасто дарують китайським малюкам? Узагалі, іграшки-обереги й перші дні життя новонародженого у цій країні пов’язані нерозривно: ще коли майбутня матуся перебуває в очікуванні радісної події, вона невтомно оточує себе саморобними оберегами. А з тої миті, коли її сину чи доні виповнюється місяць й немовля вже можна показувати стороннім, до нього у готі починають навідуватися численні родичі.

За давньою традицією вони мають протягом 100 днів дарувати найменшому членові родини м’які іграшки, виготовлені ними власноруч. Остання умова – визначальна: лише іграшки, виготовлені з любов’ю та щирими побажаннями гарного майбуття, здатні перетворитися на могутні талісмани, що відженуть все зло, яке інакше могло б зашкодити дитині.

Почесне місце серед цих подарунків було відведено саме зробленим із тканини тиграм. Раніше їх виготовляли з шовку і набивали їх рисом. Зараз же доста часто використовують бавовну й тирсу. Однак незмінним залишаються пишні яскраві прикраси таких текстильних фігурок: яскраві святкові кольори, вишивка, у тому числі – жаккардова, аплікації. Такі тигри бувають «звичайними», хай і доста символічними, двоголовими і навіть – чотириголовими, інколи дарують цілі тигрячі родини, дарують також подушки з тиграми і шапки у вигляді тигрових голів. Для багатьох китайських малюків саме подушка-тигр залишається улюбленою аж до їх дорослішання.

Такі іграшки дарують не лише малюкам до року, але й дорослішим дітям. На свято Дуан’у – у п’ятий день п’ятого місяця за Місячним календарем – у Китаї традиційно їм дарують таких саморобних зшитих тигрів, або ж, як альтернативу, малювали малим на лобі жовтою фарбою тигрячу морду – символ здоров’я, сили та мужності. Найчудовіше ж у цьому звичаї є те, що, переживши стільки століть, він майже без змін дійшов і до нашого часу.

Ще одне незвичне, з точки зору європейців, використання іграшкових тигрів – це перетворення їх на своєрідний аналог янголів-охоронців. Але щоб вони якнайкраще виконували свою головну місію – охорону й захист дверей, за якими лежить Шлях до Неба – треба зібрати разом П’ять Тигрів, кожен із яких має притаманне лише йому особливе значення.
Правильно розставлена п’ятірка Тигрів символізує магічний хрест – символ, здатний протистояти будь-яким злим силам.

Посередині такого хреста перебуває Жовтий Тигр – він же Тигр Середини, – що протягом довгих століть вважався уособленням самого китайського імператора (імператора Середини - центру світу, де, звісно, й розташовувався Китай). Тож і на Жовтого Тигра покладалася найбільша відповідальність щодо захисту самого осереддя світобудови.
По боках розміщувалися його підлеглі, чиї функції були більш скромні: вони охороняють чотири двері, що ведуть у наш світ та володарюють над чотирма порами року.

Із західного боку від сил Хаосу наш світ береже Білий Тигр, який за китайською традицією також асоціюється з жіночим першопочатком (інь). Він слугує символом жінки, Землі, матерії, яка втягнена у вічне протистояння з духовними силами. Також він є символом країни мертвих (не забуваємо, що для китайців колір трауру - білий).
Зі сходу світ надійно захищає Синій (за іншою версією - Зелений) Тигр, який завжди перебуває у краю вічного весняного квітнення й буяння різнотрав’я.
Непримиренний Червоний Тигр - втілення пристрасті, вогню, життєдайної сили, плодючості й літа - мешкає на Півдні.

А Чорний Тигр не лише некліпно охороняє Північ, але й роздає вказівки зимовим холодам і снігу. Саме йому доручена надважлива місія: усіма силами оберігати життєдайну воду, без якої неможливе стане життя, а значить – і втратить сенс невпинна зміна циклів – миттєвостей, дня й ночі, місяців, сезонів і років.
Але поки ця п’ятірка тримається разом і ладна виконувати свої обов’язки будь-якою ціною, Всесвіту нічого не загрожує.
А враховуючи те, скільки таких п’ятірок розкидано по всьому Китаю, можна не хвилюватися: наш світ у надійних лапах… і хвостах. Хай і зроблених із шовку чи з бавовни.


Немає коментарів:

Дописати коментар