четвер, 15 серпня 2019 р.

Різнобарвні скляні коти від французького митця Émile Gallé





Чи захоплювались котами завжди, питання дискусійне. Але те, що зображення котиків було доста прибутковим заняттям ще в ХІХ столітті – факт.


І не лише для художників, які в цьому столітті все частіше зображали не парадні портери, а краєвиди, натюрморти й, звісно, домашніх улюбленців. Але й, скажімо, для скульпторів. Або ж – художників по склу. Бо саме так, до речі, називали свого часу французького митця Émile Gallé (1846-1904).


Він народився в родині власника фабрики з виготовлення скла. Тож його життя, можна сказати, було розписано наперед. При цьому він не мав схильності до бунта й відмови йти батьківським шляхом.


Однак разом із «скляною справою», тобто технологією його виготовлення, він багато уваги приділяв вивченню образотворчого мистецтва й природничим наукам.


 І його відомість, особливо після знаменитої Паризької виставки 1878 року, де його роботи отримали позитивні відгуки, пов’язана саме зі скляними виробами. А ще – з новаторством, спробою відшукати нові шляхи й виготовлення скляних речей – від ваз до статуеток – і їх форму, й зміст. І, до речі, серед його творів важливе місце займали статуетки котів.


Яскраві, стилізовані й водночас дуже характерні та пізнавані коти від Émile Gallé, як привертали увагу його сучасників, так і продовжують цікавити людей через століття. 


Дехто, щоправда, називає їх «примітивними», але, по-перше, на мою думку, це несправедливо – з такою-от увагою до деталей! А по-друге, аби вдало стилізувати річ під «примітивне мистецтво», треба мати талант і неабияку майстерність.


Приємного перегляду робіт Émile Gallé і гарного вам дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар