четвер, 8 серпня 2019 р.

Коти-мисливці й просто красені в картинах англійського художника Horatio Henry Couldery





Чим вікторіанські коти відрізняються від сучасних? Загадка, що ніби взялася зі сторінок славнозвісної «Аліси в Дивокраї», до речі, написану саме в згадану епоху.


Хоча, на відміну від загадок Л. Керолла, ця має конкретну відповідь: поведінкою – аж ніяк ні, коти і кошенята – це те, на чому тримається стабільність у світі. Зовнішнім виглядом? Якщо йдеться не про чистокровних представників певних порід, то так, трохи є: стандарти зовнішності були дещо іншими. А безпородні… та ну, які зміни за століття?


Популярність зображень? Ну, соцмережі – то справа неблизького майбутнього. Але якою ж популярністю користувалися картини з цими домашніми улюбленцями!


Скажімо. англійський художник Horatio Henry Couldery (24.06.1832–04.02.1918) побудував свою кар’єру, малюючи саме котів, ну ще псів, трохи інших тварин і натюрморти. Але з якою охотою йому замовляли картини  з котами!


Завдяки такій популярності він зміг навіть змінити свою долю. Справа в тому, що Horatio Henry Couldery народився в родині дрібного торговця меблями. І хоч із дитинства було видно. що в нього неабияка схильність до малювання, але батько був певен, що син має стати майстром із виготовлення меблів.


Це надасть йому можливість твердо стояти на ногах, а то те ваше малювання – справа непевна. Свого часу художник навіть розпочав навчатися цієї корисної справи. І водночас не припиняв малювати. А у віці 25 років, уже досить відомим художником – фахівцем із зображення натюрмортів і домашніх улюбленців – став студентом Королівської художньої академії.


На сьогодні його творчість цінують не лише за віртуозність у зображенні хутра  тварин й текстури предметів, але й за виразність поз й «облич» моделей. За кожною його картиною ніби стоїть кумедна чи зворушлива історія.

Приємного перегляду робіт Horatio Henry Couldery і гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар