вівторок, 3 листопада 2020 р.

Казково-реальна паризька осінь на картинах французького художника Guy Dessapt

 


Дуже умовно людей можна поділити на два табори (це – один із тисяч і тисяч розподілів, не згірший за багато інших).

Цього разу критерієм буде їхнє ставлення до осені. Одні в захваті від поступового яскравого й потужного переходу від спеки літа до зимових холодів, від дивовижних барв, від спалахів щедрості осінніх квітів і плодів й поступового притумлення яскравих кольорів. Інші щиро вважають, що нема чого милуватися поступовим відмиранням листя, та й погода не дуже.


Серед останніх можна виділити нечисленну групу, які переконані, що має вплив на сприйняття осені ще й географічне розташування. Осінь в умовному Запоріжжі – Боже збав, осінь, скажімо, в Парижі – час, коли варто насолоджуватися красою кожної миті.

Гаразд, хай буде осінь у Парижі. Скажімо, на картинах відомого французького художника Guy Dessapt (р.н. 1938). Він народився в центральній частині Франції, потім в юності кілька років малював на вулицях Монмартра.



Далі обрав Арле, щоб малювати провансальське світло, потім, аби спробувати ще інше освітлення жив в Сан-Тропе. У 60-і р в Нью-Йорку досліджував художні стилі і багато експериментував, створюючи власний унікальний стиль.

Та юність у Монмартрі визначила головні акценти його творчості: саме краєвиди Парижа за його авторством відомій ціняться у світі.



Й осінні, зокрема, теж: залиті дощем вулиці, відомі пам’ятки, з яких дощ ніби намагається змити фарби, пістряві парасольки й квіти, виставлені на вулицю торговцями, перехожі, що поспішають у своїх справах. Ніби буденність, але які казкові краєвиди! Осінь у Парижі, за його авторством, чудовий час.

Приємного перегляду робіт Guy Dessapt і гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар