неділя, 23 липня 2017 р.

Квіткові портрети американської художниці Justina Blakeney




Літо щедре на трави, квіти й плоди. На те воно й маківка року. Інколи навіть шкода буває, що уся ця краса недовговічна. Звідси – численні пости-фотографії у соцмережах із ягодами малини чи ожини чи із буянням квітів.

Дивишся – милуєшся, мов витворами мистецтва, створеними самою природою. Хоча можна не просто милуватися. На сьогодні, в цифрову епоху, коли недовговічність робіт перестала бути перешкодою, бо ж все можна сфотографувати. обробити і викласти в інтернет, не так уже й мало митців вдаються до створення пейзажів, натюрмортів чи портретів із квітів і плодів.

Серед них – молода художниця-самоук із Лос-Анджелеса Justina Blakeney (Жюстіна Блейкней). 

Треба віддати їй належне: за допомогою бутонів, гілочок, листя й квітів їй не лише вдається створювати милі чи кумедні личка, але й передавати емоції своїх «героїнь». Кожен її малюнок. хай і виглядає просто і по-дитячому наївно, має свій настрій, ритм дбайливо підібрану кольорову гаму.

Я не буду зараз писати те, що пишуть її шанувальники в інтернеті: розкриття загадкової жіночої душі, поєднання краси природи та жінки, підкреслення зв’язку між природою і людиною. Як на мене, пишномовно і псує враження простої лаконічності самих робіт.

Головне, що на ці ілюстрації хочеться після першого погляду глянути ще раз, що вони не залишають байдужими. Мені видається, що це – вже достатня причина. Аби віднести їх до цікавих і гарних робіт.

Приємного милування творчістю художниці, друзі! Щедрого вам літа!


Немає коментарів:

Дописати коментар