субота, 1 липня 2017 р.

Неймовірні ілюстрації литовської художниці Regina Lukk-Toompere




Питання: що виникло перше – текст чи ілюстрація? – поступається за складністю усім відомому софізму про курку та яйце. Здебільшого, художник читає текст (і правильно робить, спасибі йому за це!) або хоч переглядає короткий синопсис, відзначаючи: ага, цього разу героїня не тендітна білявка (автор, схоже, оригінал), а темноволоса жінка у розквіті сил, а вже потім береться за пензлик чи сідає за комп.

Ну, так. перебільшую трохи, сама визнаю. Але, усе ж, спершу, зазвичай, буває текст. Інша справа, що інколи художники надихаються авторською розповіддю на створення оригінальних власних світів, які не відтворюють історію у малюнках, а розкривають перед читачами-глядачами ще один, додатковий пласт сенсу книги.

Принаймні, саме так визначає своє кредо литовська художниця Regina Lukk-Toompere (Регіна Лукк-Тоомпере). Варто відзначити, що мисткиня вдало поєднує техніку живопису, графічні замальовки та колаж. При цьому багато її акварелей, а саме в цій техніці вона працює найчастіше, проілюструвавши більше 70 художніх книг і підручників, часто виходять за межі сюжету.

«Мене приваблює щось містичне. З елементами невизначеності,  твори мають бути оригінальними, незвичайними, чи що, коли я не переповідаю текст, а можу сама щось вигадати, створивши свій власний світ з ілюстрацій. Головним моментом моєї роботи є пошук та знаходження так званого ключа чи ідеї, котра разом із задумом автора створює книгу єдиним цікавим цілим.

Варто відзначити, що твори художниці знаходяться в колекція Естонського художнього музею, в Національній бібліотеці Естонії і в Дитячому естонському літературному центрі. Крім того, їх можна побачити в приватних колекціях не лише в рідній країні авторки, але й у Литві, у Швеції, Фінляндії, Україні тощо.

Приємного милування роботами та гарного настирою!


Немає коментарів:

Дописати коментар