понеділок, 14 грудня 2020 р.

Дивовижно прекрасні ілюстрації українського художника Владислав Єрка до всесвітньо відомої зимової казки

 

Зима – цілком собі казковий час. Тут і завершення старого року – початок нового, час підбивати підсумки, загадувати мрії та сподіватися, що от-от все зміниться на краще.


І можливі небезпеки – холод, заметілі-хуртовини (я знаю, що в нас зараз із цим негусто, але ж згадати про такий атрибут зими можна), ожеледиця тощо. І краса першого свіжого снігу, особливо за контрастом із похмурими фарбами листопада.

І чи не тому настільки відомою стала казка Андерсона й її настільки часто згадують перед новорічними й різдвяними святами, хоча про власне Різдво там нема прямої згадки, хіба що про подаровані Каю санчата. Адже у цій казці є й краса, й небезпека, й довга, сповнена пригод-випробувань мандрівка. Під час якої Герда знаходить не лише названого брата, але й себе – іншу, більш дорослу й мудрішу.


Звісно, що цю казку бралося ілюструвати чимало художників із різних країн, часто – справді талановитих митців. Мені «Снігова королева» подобається, тож я бачила різні ілюстрації до неї, і чимало. Та улюбленими для мене залишаються малюнки київського ілюстратора Владислава Єрка.


Як часто буває в гарних дитячих книгах, художник-ілюстратор якщо і не стає співтворцем для письменника, однак робить вагомий внесок у те, аби створити унікальний казковий світ.


Серед іншого, мені подобається в ілюстраціях цього митця не лише його манера передавати фактуру зображуваного, робити малюнки живими, а й увага до дрібниць і деталей. Кожна картина – то невеличкий світ, якщо уважно розглянути ілюстрацію, то можна зробити висновки, яким автор вважає того чи іншого героя, як доповнює образи відомої казки.


Приємного перегляду робіт Владислав Єрка та святкового вам настрою, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар