пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Радість від зустрічі з дивом на Різдво у листівках іспанської художниці-ілюстраторки Lisi Martin

 

«Все своє життя вона малює різдвяні листівки. І це приносить їй щастя». Як на мене, такий початок цілком міг би бути в різдвяного оповідання.

Однак він цілком підійде й для реальної біографії іспанської художниці й ілюстраторки Lisi Martin. Народитися у 1944 році в Барселоні – то значить мати нелегкі перші роки життя, на які наклало відбиток повоєнне лихоліття.

Та дівчинка була щаслива вже тим, що вона полюбляла малювати й могла робити це. Поки її ровесниці й ровесник бавилися іграшками, вона весь свій вільний ас проводила за малюванням.

Ні, вона не вважала себе талановитою і навіть не прагнула бути художницею. Просто час, проведений за малюванням, був найкращим для неї.

Потім була Школа мистецтв Массана в Барселоні. Потім – роки праці мультиплікаторкою, майже два десятиліття. Так робота не залишає надто багато вільного часу.

Та все ж, дозвілля було. І той вільний час мистктня присвячувала паперу й фарбам. Вона створювала все нові й нові варіанти своїх авторських різдвяних листівок. І це малювання робило її щасливою і дорослою.

Дуже хочеться, аби в таких історіях траплялися дива. Хоча. здавалося б, цікава робота, родина, два сини, які сьогодні вже дорослі. Невже це – не щастя? Навіщо просити про ще щось у Санта Клауса?

Однак диво трапилось. У 1983 році, так, коли художниці було вже майже 40, на її роботи на Франкфуртському ярмарку звернули увагу представники шведської компанії Pictura, яка спеціалізується на роздрібному продажу різдвяних листівок через крамниці.

Відтоді роботи мисткині набирали все більшої популярності, привертаючи увагу глядачів таким світло-наївним, чистим і прекрасним світом.

Приємного перегляду робіт Lisi Martin і гарного вам дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар