вівторок, 15 грудня 2020 р.

Інопланетні, прекрасні у своїй дивовижі керамічні квіти від американської майстрині Carol Gouthro

 




Багато майстрів кераміки надихаються на свою творчість квітами – від буденних, які квітнуть у їхньому садку, до екзотичних, які видаються справді дивовижними й фантастичними.

При цьому часто завдання, яке ставить перед собою скульпторка чи скульптор, – якомога точніше відтворити чисті лінії та глибокі кольори, що створила сама природа.

Однак буває, що ситуація повертається на інше. Скажімо, якщо йдеться про роботи відомої майстрині із Сіетла (США) Carol Gouthro. За плечами мисткині чималий творчій досвід: вона вже сорок років бере участь у виставках, працює в своїй майстерні, займається викладацькою діяльністю, неодноразово брала участь у престижних творчих конкурсах – і як учасниця, і як член журі.

Серед її творчості значне місце займають квіти. Однак численні прихильники її таланту й мистецькі критики часто вживають для опису її робіт епітет «інопланетні». Надто вже незвичайно переосмислює мисткиня рослинні мотиви. Не всі й відразу пізнають у її роботах саме квіт.

Як зазначає сама скульпторка, вона завжди звертає прискіпливу увагу до всього, що її оточує в житті. ЇЇ заворожують кольори, візерунки й орнаменти, форми й текстура. Прагнення творити в неї можуть викликати пелюстка квітки чи насіння, вигин робочого інструмента чи фактура матка глини, що залишився від попередньої роботи.

При цьому вона ніколи не відтворює побачене «фотографічно», створення кожної її нової роботи – то довгий кропіткий процес: спершу з’являється чернетка з позначенням бажаної форми й текстури.

Потім ескіз втілюється в життя, майстриня експериментує, змінює щось, керуючись інтуїцією, відточує авторську техніку, грається з настроєм-кольорами. І все це, аби поділитися з глядачами своїм відчуттям краси світу.

Приємного перегляду робіт Carol Gouthro і гарного дня, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар