четвер, 10 грудня 2020 р.

Такі справжні й прекрасні коти й кошенята на картинах німецького художника Wilhelm Friedrich Johann Schwar

 


Перша половина життя німецького художника Wilhelm Friedrich Johann Schwar (1860-1943) скидається на приклад із книги про людей, що самі вибудували свою долю.


Погодьтеся, що навіть дуже здібний хлопець к 70-80-х рр. ХІХ ст. не зможе отак просто стати художником, якщо народився в родині фарбувальника, ще й дев’ятим сином.

Усі визнають, що в хлопця талант. Він сам прагне малювати з дитинства. Але батько каже, об він викинув із голови думки ро такий непевний заробок і працював продавцем у крамниці.


Довелося змиритися. Та чи змиритися? Він, працюючи в крамниці, продовжував займатися живописом. А в 25 років вирішив кардинально змінити життя на краще: залишив Гамбург і родину. Переїхав до Мюнхена, заробляв на життя малюванням. Закохався, одружився, здобув певні статки.

Може, й не став дуже відомим, але його роботи користувались неабиякою популярністю серед видавців листівок. Найперше – його численні зображення кішок і кошенят: грайливих, поважних, мисливців, відчайдухів, сплюхів… Кожен глядач міг відшукати серед його робіт щось собі до смаку.

Фінал цієї історії, на жаль, трагічний. Померти у Мюнхені в розпал Другої світової, у віці 83 років, усіма забутим, переживши кохану дружину на 7 років і за всі ці самотні роки не доторкнувшись до пензлів і фарб… Історія ХХ століття нещадна до митців.



Але спливають роки і раптом виявляється, що його картини, непотрібні сучасникам, за вісімдесят років потому здатні викликати щирі усмішки й приносити радість глядачам у ХХІ столітті. Такий легковажний сюжет, як зображення котиків, виявився зрозумілим і потрібним далеким нащадкам. Любо до котиків – то стабільність на якій тримається світ. А якщо й не на ній, то все одно добре, що вона існує.



Приємного перегляду робіт Wilhelm Friedrich Johann Schwar і гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар