понеділок, 24 квітня 2017 р.

Тендітність витинанок від американської мисткині Elsa Mora





Сьогодні у нас до ранкової кави трохи незвична розповідь: про витинанки від художниці із США, чи то пак, від художниці із Куби.


Для тих, хто цікавиться декоративно-прикладним мистецтвом України, відомо, які неймовірно тендітні та чарівні, мовби сніжинки чи «малюнки» морозу на шибці, створюють наші майстрині. Але, сказати по правді. Мені на очі вперше трапилися художні роботи з паперу, виконані у цій техніці серед творчого доробку американської художниці.

Взагалі, Elsa Mora – дуже багатогранна творча особистість. Вона працю із живописом, фотографією, керамікою, колажем та сміливо комбінує ці техніки у неповторних авторських працях. Певна, що до розповіді про її творчість варто буде повернутися трохи згодом. 

А поки ж помилуємося її чудовими витворами з паперу. А я поки поясню, чому у тегах стоять дві країни. Elsa Mora народилася у 1971 році на Кубі, восьмою дитиною у небагатій сім’ї. Думаю, усі. Хто цікавиться історією ХХ століття, зможуть самі дати відповідь на запитання, чому в її родини не було коштів, аби подбати про її художню освіту. Та й узагалі, чому дитинство згадується художницею, як важкі часи.

Однак, вона належить до тих натур, які прагнуть втілити свої мрії у реальність. А мріяла вона малювати, більше того, нести радість людям своїми малюнками та стати знаменитою, завдяки своїй творчості. Поєднання таланту, наполегливості та амбіцій дають, зазвичай, непогані результати. У 1990 році, відразу після закінчення професійного училища образотворчого мистецтва в Камагуей, Elsa Mora отримала стала переможницею престижного мистецького конкурсу Амелії Пелаес Art Prize.

За три роки потому вона перемогла в Міжнародному конкурсі малювання Бієннале (Великобританія). А в 1996 вперше влаштувала виставку в Італії.


Зараз художниця живе в Каліфорнії, у Лос-Анжелесі. У 2016 році відкрилася її перша велика музейна експозиція в Музеї мистецтв (м. Юджин, штат Орегон). Ось вам, друзі, чергова розповідь про людину, яка змогла втілити свої дитячі мрії у життя.

Приємного милування роботами мисткині!


Немає коментарів:

Дописати коментар