суботу, 7 липня 2018 р.

Казково-неймовірний світ канадської скульпторки Ellen Jewett









Для того, щоб створити диво власноруч, крім таланту, звісно, потрібно… А тут доведеться взяти паузу, аби вирішити, чи продовжити довгий перелік того, із чого сучасні митці виготовляють неймовірні у своїй дивовижності, а інколи й краси, роботи. Чи то коротко відбукнутись: «та все потрібно! На щастя, не водночас, а кожному митцю – щось своє».




Ось, скажімо, канадська скульпторка Ellen Jewett уже десять років реалізує творчий проект. Вона виготовляє незвичайні скульптури із дроту й холодного фарфору. Під її вмілими руками виникають дивні чаруючи істоти – ніби й добре всім відомі, хіба що стилізовані тварини, але водночас вони «виростають» із рослин, так що й не від слідкувати межу між ними.




Вони справляють на глядачів дивне враження: дехто захоплюється, дехто зазначає, що дивитись на ці створіння… тривожно, ніби на граційних, однак небезпечних хижаків. Що не заважає їм із нетерпінням очікувати на чергові роботи скульпторки.




Сама Ellen Jewett стверджує, що це, почасти, еко-проект, що має на меті нагадати людям про спільність усього живого на Землі а отже, й їх самих. Нема сумніву, що у її роботах неважко «зчитати» і цей сенс. Та мені водночас, скажімо, згадується кельтська міфологія із її фейрі, що часто були «конструктами», створеними з різних деталей, часто не потворні, інколи – навіть прекрасні і завжди – небезпечні.




Та то лише свідчить про те, що в гарних художніх роботах кожен чи кожна шукає і знаходить щось своє. Сподіваюся, друзі, що й вам скульптури Ellen Jewett припадуть до вподоби.  Гарного дня!








Немає коментарів:

Дописати коментар