вівторок, 3 липня 2018 р.

Акварельні міфи від індонезійського художника Luqman Reza








Аби створити свій власний оригінальний світ, прозаїку потрібно хоча б сторінка тексту. Поету – можливо, й менше, але це вже буде завдання не для початківців. А от художнику… із представниками образотворчого мистецтва все не так просто.


Звісно, можна сказати, що будь-який митець у кожній своїй роботі творить власний світ. Навіть якщо прагне працювати суто в рамках реалізму – чи то зовсім новий й оригінальний, чи – шматочок мозаїки, з якої складається авторський усесвіт. пори банальність цього твердження, воно буде правдивим. Можливо, саме тією правдивістю нас банальності і приваблюють?


Та зараз мова про інше. Про те, як за допомогою акварельних малюнків художник із Індонезії Luqman Reza створив власну міфологію. Світ, де тварини прекрасні й надзвичайні істоти. Де олень на рогах легко несе цілий усесвіт, лиска може бути не лише турботливою мамою для малого сина, але оберегом, а ведмеді чи леви викликають не острах, а повагу, як і належить тотемам-захисникам.


Світ уяви Luqman Reza належить саме тваринам, люди у нього не мають індивідуальних рис, вони просто втілюють певні почуття чи риси вдачі. Й існують саме як доповнення до панівних тварин. Однак, це помічаєш далеко не відразу. Надто захопливі, яскраві, незвичайні, а інколи, далеко не на перший погляд, моторошні казки зображає художник. Навряд чи хтось висловив би бажання жити в такому світі, а от споглядати його справді цікаво.


Мене ще підкупив вибір фарби. Люблю акварельні замальовки, але першою ладна погодитись, що для яскравих чітко пописаних деталей більше підійшов би, скажімо, акрил. Акварель, здебільшого, то фарба мрійників, а не міфотворців. Однак художник зміг показати, що ця техніка щедра на приховані можливості.


Можливо, саме такою сміливістю й пояснюється популярність, якою користуються його роботи серед шанувальників.




Сподіваюся, друзі, що малюнки Luqman Reza сподобаються й вам та щир зичу гарного дня!











Немає коментарів:

Дописати коментар