четвер, 19 липня 2018 р.

Чорні коти в акварелях сербського художника Endre Penovac





П’ятниця. Й усім нам на радість, сподіваюся, чергова порція котів. На цей раз, щоправда, не котопозитиву, а нагадування про ще одну грань стосунків між котами й людьми. А саме – приписування їм містичних якостей.



Зумисне залишила позаду поєднання п’ятниці і числа 13, перш ніж познайомити вас, друзі, із акварельними малюнками сербського художника Endre Penovac.


Я знаю, що ви не забобонні, та, на жаль, інколи чорні коти можуть почути на свою адресу багато цікавого й, як на мене, зовсім не заслуженого. То навіщо «нагадувати» їм про людську неупередженість до тварин, незалежно від кольору шерсті?



Сам художник стверджує,що обрав такий колір для своїх робіт тому, що чорна акварель має багато переваг: вона дозволяє відтворити легкість і повітряність фактури шерсті, проказати усю красу чотирилапих «моделей».


А ще, під час розглядання цих малюнків добре видно, що Endre Penovac не випадково обрав не лише техніку живопису, але й сюжет робіт.



Усі його коти, попри різноманітність поз, незалежні в тому найкращому значенні, яке «вкладають» у це поняття представники родини кошачих. Вони граційні, заглиблені у свої справи, щиро не звертають увагу на художника й упевнені, що світ належить їм. Так намалювати цих чарівних створінь міг лише знавець і любитель котів.


Приємного милування роботами Endre Penovac і гарного дня, друзі, напередодні вихідних!





Немає коментарів:

Дописати коментар