четвер, 11 квітня 2019 р.

Чарівні кошенята в стилі традиційного живопису гохуа від китайського художника Мі Чуньмао




Інколи відчуваю легкий сум через те, що навіть зараз, в епоху інтернет-об’єднання світу, про мистецтво т.з. «східних країн» відомо менше ніж про європейських чи північноамериканських. Звісно, не дуже часто і не дуже сильно сумую, бо у світі надто багато цікавого й красивого, аби витрачати часу на сум.

Однак інколи, аби зрозуміти поро яку техніку майстрів того ж Китаю йдеться, доводиться лізти у мистецький словник. Ось і зараз, захоплено розглядаючи зображення кошенят відомого китайського художника Мі Чуньмао, довелося уточнити, що таке традиційний китайський живопис гохуа. І хай мені тільки скажуть, що в рубриці «коти в мистецтві» ми з ранку милуємося котиськами, а не підвищуємо (стрімко, звісно ж) свій культурний рівень.


Отже, ці чудові картини виконані у техніці традиційного живопису гохуа – тобто спеціальним пензликом, тушшю і на рисовому папері чи на шовковій тканині. Саме така основа й засоби для малювання створюють ефект такою дивовижної структури малюнку.

Звісно, на сьогодні в Китаї митці використовують найрізноманітніші засоби творчості, але є прихильники традиційного мистецтва. До визнаних прибічників техніки гохуа й належить Мі Чуньмао, який, до речі, навіть написав книгу, присвяченому цьому різновиду живопису.


І, певна, моїм читачам не варто пояснювати, що цей авторитетний митець не спеціалізується на зображенні кошенят. Просто в техніці гохуа зображають тварин і рослинний світ, часто вкладаючи в малюнки особливий філософський і символічний зміст.

І творчість митця справді дуже різноманітна, але я, користуючись «правом» п’ятниці, відібрала саме зображення кошенят. Аби ще раз переконатися, що в усіх країнах коти, може, й трохи відрізняються зовні через популярність певних порід, але у поведінці мають чимало схожого.

Приємного милування роботами художника Мі Чуньмао й гарного дня вам. друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар