четвер, 18 квітня 2019 р.

Коти у казково-фантасмагорійних роботах американського художника James Christensen




П’ятниця й котики – класичне поєднання. Та класика найкраще виглядає тоді, уколи до її презентації домішується дрібка чогось незвичайного.

От, скажімо, сьогодні ми з вами, друзі. розглядатимемо ілюстрації з котами (й левами, але ж у підручнику біології запевняється, що це – далекі родичі,дуже далекі, однак…). Але коти на цих малюнках далеко не в центрі композиції. Хоча, роздивляючись фантасмагорійну творчість американського художника James Christensen, отак зопалу й не скажеш, що там, на картинах, головне.


Єдине, що можна стверджувати беззаперечно, то це те, що коти у нього не менш фантастичні персонажі ніж інші дивовижні фігури. І що вони є окрасою картини.


А так, хоч це і не стосується виключено котастих-пухнастих, можна додати, що його роботи або подобаються, або дратують, але не залишають байдужими. І що вони не типові саме для художників із Північної Америки, тут, швидше, відчувається вплив Південної Америки з усім буянням, радістю життя, містичним поглядом на звичні речі, промальовкою, схожою чи то на наївне мистецтво, чи то на ретабло…

Що цікаво, цей справді так: біографія митця цілком би послугувала сюжетом для роману. Він – із родини мормонів, тож поїхав до Південної Америки місіонером. Там захопився місцевим мистецтвом, почав багато й плідно малювати. Хоча малював він ще раніше, із дитинства, як і вигадав дивовижні історії.

Повернувшись до США, James Christensen продовжив художню кар’єру. При цьому у його роботах дивовижно поєднувалось релігійний живопис і фантазійний світ. І чим далі, тим більше публіку цікавила саме сюрреалістична спрямованість митця. 

Тож він і задоволенням малював усесвіт, де переплелися казкові й літературні сюжети, фантастика й найнеймовірніший погляд на звичайні речі. І де знайшлося місце котикам. Бо куди ж без них, навіть у казці?

Гарного дня та чудового настрою до ранкової кави, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар