понеділок, 29 квітня 2019 р.

Великодні вінтажні листівки: курчата, квіти, кролики, дітлахи - і гарний настрій







Те, що різдвяні вітальні листівки випередили всі інші й з’явились у світі першими – встановлений факт. Сперечаються лише про те, в якій саме країні це було і в який рік.




Але великодні привітання з друкованим зворушливими малюнками не набагато забарилися. І дуже швидко за популярністю перестали поступатися віншуванням із Різдвом.




Крім власне релігійних сюжетів людям у ХІХ та й у ХХ столітті подобалося надсилати один одному до Світлих свят зворушливі зображення курчам (у слов’янському світі Великодні кролики не прижилися, але їхня популярність на європейських листівках нічим майбутнім куркам не поступається), розфарбованих яєць, щасливих дітей і весняних квітів.



І вже й тоді знаходилися критики, які докоряли художникам за потурання не надто витонченим смакам натовпу, примітивність сюжетів тощо. Однак листівки купували, ними милувалися, їх зберігали на згадку про щирі привітання і про самі свята, а потім вони потрапляли до колекцій знавців. І вже там зберігалися, мов свідчення про певну епоху, десятки років.




І почасти завдяки цим старовинним листівкам нам вдається й сьогодні поринути в атмосферу старовинного свята. Сподіваюся, друзі, що перегляд цих малюнків-привітань забезпечить вам гарний настрій. Веселих свят!







Немає коментарів:

Дописати коментар