четвер, 21 листопада 2019 р.

Кумедні й несподівано ліричні котороботи американської художниці Erika Oller







Бувають ілюстратори-універсали, яким кожне нове замовлення в дещо іншій сфері – немов цікавий виклик, на який дуже хочеться надати достойну відповідь. Саме до таких і належить американська художниця Erika Oller.



Вона ілюструє дитячі й дорослі книжки, створює календарі й листівки, принти її робіт розміщують на канцелярському дріб’язку, на посуді й на одязі. Для нас же зараз, у п’ятницю, важливий один із численних аспектів її творчості – картини з котиками.



Хоча ні, тут я не права, назвати створінь-героїв її численних картин отак зменшено-пестливо – то не виявити до них достатньої поваги. А писати щоразу «ой які гігантські котиська» щоразу – трохи клопітно. Тож обмежимося банальним «коти», хай воно й не передає усієї грандіозності цих створінь.



Зазвичай, автори котомалюнків часто прагнуть викликати у глядачів розчулення. А от Erika Oller вдається до гумору. Його, якщо звернути увагу на стосунки котів та їхніх людей, вистачає і в буденних ситуаціях. Скажімо, вміння котів сісти на голову людям (інколи – у прямому сенсі. От би кого у тренери з йоги!). Чи терпіти пестощі господині з таким виразом. Що хоч у підручник як «зразковий вираз морди кота, якого насмілилися гладити» вставляй, чи…




А вже якщо тих котів на малюнках художниці більше ніж один! Ось тут і починаються найцікавіші сюжети. Справедливості заради, мені видається, що на деяких малюнках господарі з тими котами засуворі. Не варто прати і сушити домашніх улюбленців саме таким чином. Однак для розумних людей не вивішують попередження «не повторюйте в домашніх умовах» на гумористичних малюнках.



І так, сміх-сміхом, але інколи на цих кото-малюнках проглядає й ліризм, і навіть сум. Чи не з це цінують роботи художниці її численні шанувальники? Більше про її творчість можна дізнатися на сайті: http://www.erikaoller.net/originals.html



Приємного перегляду робіт Erika Oller і вдалого завершення робочого тижня, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар