неділю, 17 листопада 2019 р.

Радість життя від чудових героїнь фінської художниці Inge Löök







Ось так закінчиш університет мистецтв за відділенням ландшафтне садівництво й упродовж шести років потому працюватимеш звичайною садівницею. Щось мені ця історія нагадує. Може, навіть розповідь кого зі знайомих. Хоча відбулася вона не в нашій країні, а у Фінляндії, у другій половині 20 століття.




І трапилася вона з відомою фінською ілюстраторкою та чудовою садівницею Inge Löök. Малювати вона любила з дитинства й для ландшафтної дизайнери така навияка – необхідна. Та й якщо працювати в садку, то у вільний час малювати теж чудово, для себе. А ще, не менше важить світлий, ледь іронічний і повний гумору погляд на світ.



Тож коли одна з подруг запропонувала Inge Löök зробити кілька замальовок для газети, вони припали до вподоби фінській публіці. І стали початком її професійної кар’єри ілюстраторки.



Та всесвітню славу художниці принесла серія листівок, на який зображені дві чудові подруги, скажемо так, літнього віку. Не знаю, наскільки ці листівки автобіографічні. Художниця розпочала їх малювати в 2003 році (а народилася в 1951 році), тож на власному досвіді могла відчути переваги й недоліки певного віку.


Але на різних сайтах я неодноразово (і не лише українською, але й англійською, певно, що й фінською є. але тут я із гугл-перекладачем не ризикну) читала: «Вони – суперові! Хочу, аби ми з подругою стали такими, коли виростиме й станемо пенсіонерками!». 


Чудове прагнення, хоча мені щось підказує, що й зараз не всі з тих, хто пише такі відгуки, наважаться проїхатися автостопом, вийти човном у море із парасолею замість вітрила, зіграти у футбол на центральній вулиці чи влаштувати пікнік на дереві.


Хоча, може, я несправедлива і такі-от малюнки надихнуть когось на вихідні, чи хоч на Новий рік, прикриваючись святом, влаштувати, мов у дитинстві, хатинку під столом і там пригощання з улюблених смаколиків, танці й імпровізоване караоке?


У будь-якому випадку, не все, що подобається на листівках, варто втілювати в життя. А от порадіти, щиро всміхнутися й відчути вдячність за гарний настрій до Inge Löök та її чарівних веселих персонажок, як на мене, таки варто.


Приємного перегляду робіт художниці і гарного настрою на весь тиждень, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар