неділя, 3 травня 2020 р.

Дивовижні акварельні тварини у роботах відомого лондонського ілюстратора Daniel Mackie





Таке вже було із фотомистецтвом: спершу чорно-білі світлини, зроблені на плівку були ознакою свого часу і вважалися передовими. Двох кольорів та їх безлічі відтінків вистачало мистцям, аби передати усі фарби світу. Потім з’явились і поступово стали доступними кольорів плівки, потім – цифрова технік, різноманітні фільми й програми, аби «відлакувати роботи»...


На сьогодні доводиться нагадувати глядачам, що художні світлини – це не доступні всім селфі чи краєвид із вікна, а один із різновидів мистецтва. А кадри на чорно-білій плівці перетворились на інструмент мистецького вираження таланту досвідчених майстрів.


На сьогодні існує безліч онлайн-курсів, на яких навчають, як малювати за допомогою гаджетів, цифрове мистецтво має чимало прихильників не лише серед майстрів-професіоналів, але й серед аматорів. А дехто з майстрів живопису переходить «назад», починаючи використовувати фарби.


Скажімо, відомий лондонський ілюстратор Daniel Mackie малює із 1995 року. Серед його досягнень – співпраця із такими відомими фірмами, як GQ, Arena, Esquire, The Financial Times, Samsung, Time Out, Virgin. А з 2010 році він вирішив відмовитись від використання комп’ютерних програм і створює свої творчі роботи за допомогою акварелі.


При цьому митець має свою точку зору, як саме можна використовувати властивості акварелі, яку часто-густо вважають «ніжною настроєвою фарбою», призначеною для малювання краєвидів і натюрмортів із квітами. Цілком справедливо, до речі,вважають. Однак цим властивості акварелі не вичерпуються.


Що, зокрема, переконливо демонструє Daniel Mackie у своїй серії робіт із зображенням дивовижних силуетів тварин. Звісно, сюжет із зображенням тварин і птахів – один із найбільш розповсюджених, але роботи цього митця легко вирізнити серед інших.


Скажімо, для нього характерні чіткий максимум лаконічний силует тварин, де пропорції зумисне зміщені так, аби слугувати ще одною характеристикою зображень. Він вдається до властивостей такого художнього напрямку, як ат-деко і надихається друкованими східними виданнями періоду Ukiyo-e (між XVII-XX століттями).


Ще цікава особливість його робіт – те забарвлення тварин: у силуети вписане «природне середовище, у якому вони живуть», тобто елементи краєвидів, де можна побачити цих тварин і птахів. А ще, його роботи дуже милі, позитивні й позначені неабияким почуттям гумору їхнього творця.


Приємного перегляду робіт Daniel Mackie, друзі, та гарного вам дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар