пʼятниця, 8 травня 2020 р.

Прекрасні бузок і троянди на полотнах французького митця Raoul-Victor-Maurice Maucherat de Longpré





Квіт бузку для мене нерозривно пов'язаний із травневими святами. Та й просто, без звернення до важливих дат, бузок – дивовижно гарна рослина.


А дрібні квіти, їхнє органічне поєднання в одне ціле – таку собі хмарку з кітчів, і дивовижні відтінки кольорів бузкових китиць – то справжні виклик майстерності художників. Чи не тому бузок – доста частий «гість» на натюрмортах уже кілька століть?



Розписувати популярність троянд саме як «моделей» для картин художників різних епох та з різних країн, певна, нема потреби. Однак мені завжди здавалося, що зводити ці квіти в одному художньому просторі – доста ризикована ідея.


Троянда буває самовпевненою й вимагає інколи широких мазків, бузок, якщо художник не тяжіє до абстрактних забарвлень, «просить» уваги до дрібниць. Однак на картинах французького художника Raoul-Victor-Maurice Maucherat de Longpré (1843-1911) мотив поєднання цих квітів виникає знову й знову.




Інколи видається, що саме такі бузково-трояндові (чи навпаки?) композиції є певною візитною карткою митця. І саме це незвичайне поєднання приваблює сьогодні публіку до його картин.


Сучасники ж не вважали творчість Raoul-Victor-Maurice Maucherat de Longpré високим мистецтвом: друга половина ХІХ - початок ХХ століть вимагали експерименту, розмаху, вміння швидко примкнути до нової естетичної течії чи стати її засновником. А тут… квіти.



До речі, його роботи можна зустріти на багатьох листівках із вантажних серій: старовинна академічна школа, зрозумілий сюжет, що дарує позитивні емоції, вправне володіння технікою, щире замилування тим, що він малює…



Так, ці риси приваблювали його сучасників (і не так уже й мало було тих, хто милувалися вічними трояндами й бузками, а не захоплювались упевненими кроками новітнього мистецтва). 


І ці ж «прикмети» картин художника приваблюють до його творчості глядачів у ХХІ столітті. Художні течії змінюються, трансформуються, відмирають і народжуються нові. А на старовинних картинах буяють прекрасні квіти.



Приємного перегляду робіт Raoul-Victor-Maurice Maucherat de Longpré та гарного дня, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар