пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Ренесансна досконалість людини в портретах сучасного китайського художника Tan Jianwu




Якими б шляхами не розвивалось сучасне мистецтво, зокрема живопис, однак у неокласичного стилю завжди знайдеться чимало прихильників. Принаймні, коли мова йде про портрети.

Багато хто із задоволенням побачить на полотні впізнаване обличчя. Гаразд, інколи люди не будуть поти, якщо художник покаже не лише знайомі риси їхніх власних облич чи зображення відомих особистостей, але й зможе витягти на світ щось більше, важливе, що не завжди видно за щоденними клопотами.



Думаю, не варто пояснювати, що я веду мову не про банальне «прикрашання» зовнішності моделі, а про спроби художників відбити на полотні душі моделей, а не лише їхню зовнішність.


От скажімо, саме до неокласицизму звертається сучасний китайський художник Tan Jianwu (р.н. 1971,провінція Хунань). Він – відомий портретист, відзначений численними нагородами і званнями не лише у рідній країні, але й за кордоном. До речі, на його рахунку – низка портретів політичних діячів та представників сучасної бізнес-еліти, відомих особистостей.



Однак я зараз говоритиму не про офіційний бік живопису. Не тому, що ті картини погані – ні, то гарні роботи в жанрі офіційного, парадного портрету. Потрібна річ. Та мені цікавіше говорити про іншу грань творчості Tan Jianwu.


Чи не про ці картини згадує сам митець, коли стверджує: «Я почуваю себе краще від істинної правди і почуття краси»? Художник сам не раз запевняв, що йому близькі погляди Ренесансу із його прославленням людини як мірила досконалості, а що таке мірило – важлива річ, то не достатньо просто намалювати красиву людську фігуру.


Потрібно ще й відобразити досконалий внутрішній світ людини. А найбільш повно це можна зробити в той момент, коли людина займається творчістю. Тож є в нього серія робіт, присвячена балеринам і музикам.


Якщо із першими все зрозуміло – вишукані пози, дивовижно виразна мова тіла, натяк, якими зусиллями досягаються відточені рухи, за які публіка винагороджує оплесками.

То жіночі портрети зі скрипками вибудовані композиційно так. аби глядачі завмирали перед ними не лише вдивляючись. Але й вслухаючись, мимоволі впевнені, що от-от почують ноту, що поступово розчиняється у тиші.


Приємного перегляду робіт художника Tan Jianwu і гарнго творчого дня вам, друзі!





Немає коментарів:

Дописати коментар