субота, 2 вересня 2017 р.

Плетиво світла й тіні в паперових легендах Hari & Deepti




Коли звичайний папір потрапляє до рук талановитої людини, то  оточуючим тільки й залишається німувати від захвату. а це я перебільшила. Більшість глядачів у таких випадках справно круглить очі, але не втрачає мову: «Та це ж просто, хай і гарно. Та я б сам зміг чи змогла б так, аби знаття, що так можна та трохи більше досвіду!». Хоча на практиці не так багато сміливців ладні перейти від вигуків до втілення обіцянок у життя.

А коли мова йде про творчий дует, то цю, цілком закономірну реакцію можна сміливо подвоювати.

От, скажімо Deepti Nair та Harikrishnan Panicker, куди більш відомі в інтернеті як Hari & Deepti у своїх неймовірних панорамах використовують цупкий білий папір, а ще – вміле підсвічення, навіть не кольорове. А в результаті від багатошарових композицій не можна захоплених очей відвести.

Сама ідея створювати об’ємні картини за рахунок підсвітки пласких компонентів спала їм на думку під час перегляду вистави театру тіней в Індонезії. Папір виявився для цього ідеальним матеріалом хоча б тому, що неосвітлені та освітлені частини цупкої паперової поверхні створюють різкий контраст. Настільки, що, правильно обравши джерело світла, можна досягти майже містичного впливу на глядачів.


Тож прогнозовано їхня чергова персональна виставка “Oh, The Places You Will Go!” мала неабиякий успіх. Довготривала подорож Америкою, захват від ландшафтів Йеллоустона, гірські пейзажі Юти, індійські піктограми біля гори  Моаб – усе це стало джерелом натхнення.

Та, звісно, на їх інсталяціях – не тільки і не стільки конкретні краєвиди. Часто це – створені за допомогою паперу легенди про світ навколо та стосунки людей одне з одним,із тварина, із життя, а інколи – зі справжньою небезпекою. Та завжди житя в них - неймовірне диво, варте захопленя й шанобливого ставлення.

Приємного перегляду їхніх робіт та вдалого дня, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар