неділя, 7 червня 2020 р.

Дивовижно тендітне різьблення на овочах і фруктах від японського майстра Gaku







«Життя коротке. Мистецтво – вічне». Певно, цю тезу доводилось чути всім хоча б раз у житті. І як всі добре відомі й, на перший погляд, бездоганно банальні максими, вона має винятки. Принаймні, якщо сприймати її суто буквально.





Скажімо, так, мистецтво переживає не лише окремих творців, але й цілі цивілізації. І при цьому інколи твори мистецтва живуть зовсім недовго. А інколи й «заплановано» ще до початку їхнього створення, що існувати їм – зовсім трохи.






От, скажімо, в Японії існує традиційне мистецтво мукімоно – різьблення на фруктах чи овочах. Воно від початку мало суто утилітарне призначення: такі вимережені овочі-фрукти використовували як гарнір, закуска чи для прикраси страв.




Зараз же. завдяки інтернету, про такі вимережні продукти можуть дізнатися не лише члени якоїсь родини,але й широкий загал. Тому почало на перший план виходити: та це ж те, чим варто ділитися із тими хто й поруч, і подалі!




От, скажімо, сучасний японський майстер Gaku створює дивовижно прекрасні речі. Не лише на екзотичних і прекрасних фруктах, але й на яблуках, моркві, огірках, квасолинах і зубчиках часнику він вирізьбить візерунки, плетиво ліній й геометричних фігур, рослин і квітів, міфологічних персонажів тощо.




Що важливо. майстер при цьому обмежений у часі: для того, щоб «полотно» не почало в’янути у процесі, в нього є всього кілька, до десяти, хвилин. Потім, як повідомляє сам майстер, він фотографує свої роботи, викладає зображення в інтернет, а самі із задоволенням з’їдає. Певна, що після такого прикрашання найпростіші овочі чи фрукти можуть видатися смачнішими.




Приємного перегляду робіт майстра Gaku і гарного початку тижня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар