вівторок, 30 червня 2020 р.

Каміння, що має душу: дивовижні роботи японської майстрині Akie Nakata





Одного разу, не так уже й давно, зрештою, у 2011 році юна японська дівчина Akie Nakata гуляла берегом річки. Її увагу привернув камінець, кий видався схожим на кролика. Дівчинка захопила знахідку із собою, принесла додому. Та виявилось, щоб інші побачили зворушливу й прекрасну тваринку, доведеться попрацювати.



Вона старанно розмалювала свій перший камінь, який справді став дуже скидатися на кролика. Тоді ще юна майстриня не здогадувалась, що це заняття перетвориться навіть не на хобі, а на спосіб життя.




Уже майже десять років Akie Nakata розмальовує річні камінці, перетворюючи їх на птахів, котів, песиків, лисиць і кролів, бегемотів і слонів. У її творчості багато шанувальників: глядачам подобаються реалістичні, яскраві й зворушливі роботи мисткині. Саме споглядання її «кам’яних тварин» підіймає настрій.



Сама майстриня розповідає, що кожна така робота вимагає від неї терплячості, наполегливої праці, бажання розкрити красу матеріалу й уяви. До речі, каміння для неї більше ніж просто «полотно» для вдалого малюнку.




Вона сама старанно під час прогулянок добирає потрібні камінці. При цьому художниця стверджує, що покладається на внутрішнє чуття: деякі каміння ніби навмисне кидаються у вічі, «підказуючи», яку саме тварину вони зображатимуть.



«Не завжди їхня форма ідеально пасує до задуму, – зізнається майстриня, – але я ставлюся до кожного каміння з глибокою повагою: форма і розмір кожного із них формувався тисячоліттями перш ніж набути теперішнього вигляду».



Що цікаво, розповідаючи про секрети своєї майстерності, митскиня зазначає, що найостанніший етап – це зображення очей чергової тварини чи птаха. І лише коли погляд стає «живим», вона вважає, що досягла результату.



Я тут згадала звичай, що побутував у старовину між лялькарями: останніми при виготовленні ляльки мали бути очі. Бо коли вже намальовані, вишиті тощо очі – лялька отримала душу. Переробляти її не варто, щоб не спричинити біль.



Виникає враження, що й розписані Akie Nakata камені теж мають душу. Приємного перегляду її робіт і гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар