неділю, 14 жовтня 2018 р.

Білосніжні легенди індіанських племен від американських скульпторів Allen and Patty Eckman





Звісно, папір – універсальний матеріал. Та, зазвичай. Митці. Якщо беруться за скульптури у людський зріст, обирають для творчості іншу основу.

Та виключай, зазичай, вартують більш прискіпливої уваги хоча б через те, що при їх створенні творчі особистості прагнуть розширити звичні межі. Й буває, що в результаті народжується щось справді вартісне уваги.

Скажімо. Американське творче подружжя Allen and Patty Eckman спеціалізуються саме на паперових скульптура. Вони створюють фігури індіанців у людський зріст, вдало обіграючи білий клір своїх творінь,який дозволяє обігравати гру світла і тіней, надаючи скульптурам реалістичності.

Вражає не лише розмір їхніх робіт і матеріал, але й неймовірна пластика. За кожною їхньою роботою – ціла історія. Створені ними воїни полюють, діти бавляться, жінки танцюють ритуальні танці.

Тему таку Allen and Patty Eckman обрали для своєї творчості невипадково: серед пращурів Allen Eckman – індіанці племені черокі. Тож коли подружжя отримало замовлення на виготовлення відповідних скульптур, підійшло до нього з усією відповідальністю.

Пап’є-маше  не сподобалось їм за своєю структурою. Тож у результаті Allen Eckman винайшов і запатентував новий спосіб обробки паперу, відомий тепер як «спосіб Есмана»: спеціально оброблена паперова маса заливається у завчасно приготовлену форму і там застигає.

Потім виймається із форми, за потреби, підправляється, а потім настає черга філігранної робот з вирізання деталей. Кожен такий проект вимагає не лише багато зусиль. Але й потребує час.

Так, на деякі скульптури творчий дует витрачає до 11 місяців. Та попри нелегку й клопітку працю їхня колекція робіт невпинно поповнюється і радує численних шанвальників.

Сподіваюся, друзі, що й вам споглядання цих скульптур підійме настрій. Гарного дня!

Немає коментарів:

Дописати коментар