суботу, 20 жовтня 2018 р.

Портрети емоцій, що народжуються з літер: незвичайна творчість австралійського графіка Loui Jover




Книги – це портали в інші світи. Від частого вжитку ця враза трохи втратила яскравість, але, як і в багатьох інших банальностях, залишилась справедливою.

Й австралійський митець Loui Jover своєю творчістю ніби прагне ілюструвати цю тезу: на старих пожовклих аркушах книжок і журналів проступають чорні силуети його малюнків. Інколи важко сказати: вони народжуються з літер чи вкутані у дрібні чорні значки, що складаються у слова й речення, ніби в таємничий серпанок, що відділяє їх від усього «реального» світу.

Найбільше, за власним зізнанням митця, його цікавлять портрети. Але не зображення конкретних облич, а намагання достовірно й водночас лірично відтворити втілення певної емоції: суму, задумливості, замріяності…

Художник обирає великий масштаб робіт задля того, аби глядачі змогли розгледіти усі найменші деталі, сприйняти образи у всій їх повноті.


А ще, відстороненість героїв його робіт пояснюється й світосприйняттям самого митця. Він народився півстоліття тому в Югославії – у країні, якої вже нема на мапі. Малим хлопцем збагнув, який крихкий і е ненадійний цей світ: його родина разом із ним змушена була емігрувати до Австралії.

І там Loui Jover відгородився від нового незрозумілого життя, одержимо малюючи, а ще – за допомогою книг. Бачачи завзяття сина, його батьки віддали малого до художньої школи, потім він отримав профільну освіту й став графічним дизайнером.

Остаточно він знайшов свою власну творчу манеру під час служби в армії, де був картографом. Саме там він уявив, як силуети можуть проступати крізь старі сторінки.

На сьогодні його твори охоче розповсюджують в інтернет-просторі, а сам художник радіє. Що його віртуальна аудиторія зростає.

Сподіваюся, друзі, що й вам сподобаються його малюнки. Гарного дня!



Немає коментарів:

Дописати коментар