вівторок, 7 березня 2017 р.

Українська художниця Ганна Самарська: "Люди, будьте як квіти!"





«Квіти – це символ раю».

«Наша Україна – найпрекрасніша квітка!»

«Люди, будьте квітами!»

Усі ці вислови – творче кредо української художниці Ганни Самарської, яка малює неймовірні, казково-прекрасні квіти.

Свого часу, ще десятирічною дівчинкою, Ганна Самарська познайомилась із Катериною Білокур. Мале дівчисько, закохане у квіти і в малювання, дивилося на пані Катерину, мов на чарівницю. І справді, саме завдяки пораді художниці трапилося диво: уже майже доросла Ганна вагалася, чи пов’язувати своє життя із мистецтвом. А якщо так, то що краще вчинити? Пані Катерина порадила їй поїхати до Києва – «вчитися на художника». 

Прагнення Ганни, яка наважилася дослухатися до поради, здійснилося. А жінки, до самого кінця життя Катерини Білокур були гарними друзями, ладними завжди підтримати одна одну.

Так само розквітом свого таланту Ганна Самарська завдячує ще одній талановитій художниці – Марфі Тимченко. Саме Марфа навчала основ майстерності  молоду Ганну, коли та влаштувалась на Київську фабрику сувенірних виробів. Йдеться про знаменитий петриківський розпис. 

Але правило, відоме кожній справжній майстрині полягає в тому, що вона із вдячністю користується досвідом попередниць, але ніколи не копіює їх механічно, завжди привносить у роботи щось своє, що йде від серця.

Так трапилось і з Гано Самарською, яка усе далі в своїх роботах відходить від розпису із Петрикіавки у звичному для нс розумінні слова, але знову й знову створює неймовірно красивий й автентичний всесвіт квітів, розширює його межі, вдихає у твори життя.

«Квіти – це та досконалість буття, яку б я хотіла бачити у всьому», –це ще один вислів майстрині. А тепер згадаймо слова про Україну, які стоять на початку розповіді. Вони набувають трохи іншого, ще глибшого сенсу, так?

Гарного перегляду картин, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар