субота, 18 березня 2017 р.

Любов, пригоди та шахрайство - усесвіт мавп художника Lawson Wood




Дехто називає «мавпячий» цикл англійського художника Lawson Wood  дотепними карикатурами. «Дотепним» - більш ніж згодна. Карикатурами? А це вже питання. Ми ж щиро сміємося, коли в цирку чи в ролику в інтереті мавпочок зодягають та змушують розігрувати сценки з людського життя.

А тут ледь зміщений акцент, мавпи не грають на публіку за банан чи інший смаколик, а живуть буденним життям. Така собі «цивілізація», у багатьох випадках не згірша ніж у представників виду  Homo sapiens. Деякі вчинки змушують усміхнутися, деякі – обурюють. Але хіба не так само буває у людей?

Урешті, Lawson Wood навряд чи дивився на світ крізь рожеві окуляри. Після окопів І світової війни та битви при Вімі Рідж, де йому пощастило вижити, а потім навіть отримати нагороду від уряду Франції за хоробрість, нелегко зберегти любов до світу. Тож навіть у найкращого художника в малюнках відчуватиметься іронічно-скептичний погляд.

Але він впорався, довгі роки працюючи художником, ілюстратором та дизайнером, створюючи цілі гумористичні усесвіти – своєрідні графічні історії про динозаврів, доісторичних людей, поліцейських та різноманітних тварин. Якось не надто шанобливо у мене вийшло щодо поліцейських, так? Але при всій моїй повазі до представників цієї професії, із пісні, як-то кажуть, слів не викинеш.

 По-перше, Lawson Wood таки малював про них гумористичні ілюстрації й часто коли перераховував свої роботи, не робив надто великої різниці між об’єктами зображення. По-друге, як на мене, не таке вже й погане товариство – оті динозаври, для представників будь-якої професії.

Але найбільшу славу художнику принесли його малюнки мавпочок.

Тож дивимося, посміхаємося та набираємося сил на прийдешній тиждень!

Немає коментарів:

Дописати коментар