понеділок, 22 травня 2017 р.

Чудові й незвичайні картини львіських митців Івана Проціва й Оксани Проців







Обіцянки варто виконувати. Тим більше, що не так уже й часто випадає нагода поговорити про родину митців, де в кожного – свій власний художній почерк і водночас за довгі роки життя разом вони запозичили один в одного якісь дрібні риси, ні не художнього почерку, а ставлення до життя й мистецтва.

Тож вчора ми розмовляли про молоду львівську художницю Вікторію Проців, а сьогодні мова піде про творчість її батьків – Івана й Оксани.

Іван Проців народився в 1958 році в с. Княжолука (Івано-Франківська область). Свого часу закінчив Львівське художнє училище імені І.Труша та Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва за спеціальністю «проектування інтер’єра», однак надав перевагу творчій і викладацькій кар’єрі. На сьогодні він працює на кафедрі академічного живопису Львівської академії мистецтв. Серед його мистецького доробку – графіка, живопис й іконопис (він брав участь у розписі церкви Св. Анни у Львові та церкви Василіан у Золочеві).

До характерних ознак його творчості належать увага до деталей одягу персонажів картин.  Що цікаво, при зображенні українських строїв він не обмежується вбранням однієї області.

Не менш цікава й незвичайна його серія «Жінки світу», виписана  з не меншою любов’ю та увагою до  особливостей кожної моделі.

Варта увага і тема карнавалу, якій митець надав не менше уваги у своїй творчості. Для нього це – не лише привід зобразити свято, але й можливість зазирнути за маску, показати водночас веселощі й сум.




Його дружина Оксана Проців – не менш відома та своєрідна художниця.

 Її роботи знаходяться у галереях та приватних колекціях цінителів живопису в Україні, в Канаді, Польщі та Голландії. А от шлях художниці до Львова був довшим ніж у її чоловіка, адже народилася вона у 1961 році в м .Чимкенті (Казахстан). Та у 1984 року, за рік після народження доні, вона закінчила Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (зараз – Львівська національна академія мистецтв). Художниця займається не лише станковою графікою, але й живописом, є у неї досвід й іконописної роботи.
Та головна тема її робіт – краса жінки та розкриття таємниці її душі.

Приємного милування картинами художників та наснагни на власну творчість!




Немає коментарів:

Дописати коментар