вівторок, 16 травня 2017 р.

Ведмеді-джентльмени та лісові друзі на веселих малюнках Molly Brett



 

 

Не завжди компліменти на адресу митців, навіть щирі, бувають приємними та й, що гріха таїти, розумними. Скажімо, відомій англійській художниці-ілюстраторці  ХХ століття (1902-1990) Molly Brett теж перепало від вдячних сучасників. 

Не в тому сенсі, що її  суворо критикували, навпаки, вона вважається одним із класиків англійської ілюстрації для дітей. Але коли постійно чуєш на свою адресу: «друга Беатрікс Поттер», то треба мати певний склад характеру, аби розчулитися: ах, як же мені тонко лестять!


Molly Brett була скроєна з іншого краму. Вона вперто доводила свою незалежність від будь-яких кумирів. І треба відзначити, робила це вельми успішно. 

Усе своє життя вона прагла малювати Її мама – Мері Гулт Бретт – свого часу була досить відомою художницею-анімалісткою. Тож усяко заохочувала доню практикуватися в образотворчому мистецтві та приділяла багато уваги спільному малюванню з натури. 

Molly Brett обрала свій шлях у мистецтві, але довгі години занять малювання реальних тварин відразу відчуваються навіть у цілком фантастичних сюжетах.

Найвідоміша її серія малюнків має неофіційну (тобто не присвоєну самою художницею) назву: «Пригоди двох ведмедиків». Справді, на малюнках життя приятелів-ведмедів вирує і сповнене цікавих, кумедних, а інколи й небезпечних ситуацій. Однак за будь-якої ситуації, незалежно від кольору хутра, приятелі поводять себе так, як личить англійським джентльменам.

Але не менш цікаві і куди більш складні композиційно інші малюнки художниці, де зображені масштабні сцени із життя різноманітних лісових мешканців – фантастичних і звичайних. І знову, ті ж чудові акварельні кольори та увага до дрібничок, які є характерними рисами стилю авторки.

Тож гарного вам настрою, друзі, та приємного милування її роботами!



Немає коментарів:

Дописати коментар