середа, 17 травня 2017 р.

Краса кам'яних картин Stefano Furlani









Певно, не так легко знайти людину, яка б у шкільні роки чудові не стикалася б з необхідністю створювати поробки з природних матеріалів. Такі завдання дуже сприяють розвитку дрібної моторики, посидючості, творчого погляду на буденні речі, а також… вмінню домовлятися з батьками, які б ту красу доробили і дитина змогла отримати пристойну оцінку в школі.

Але є люди, врешті, їх не так уже й мало, які справді здатні створити чудові речі в буквальному сенсі з того, що валяється під ногами. Саме до цієї славної когорти належить італійський художник Stefano Furlani. Він добре знаний не лише на батьківщині, але й поза її межами. Його картини, викладені з камінців, здобули прихильність багатьох шанувальників в інтернет-просторі.


За словами самого художника, ще в дитинстві, проведеному в приморському м. Фано, йому подобалося збирати обточені морем камінці, сортував їх за кольорами, викладав із них візерунки. Урешті, так робить багато малюків, які потрапили на пляж.

А от коли в нього самого з’явився син, то під час прогулянок до моря він почав викладати малому гальками на піску малюнки – зображення людей і тварин. А потім йому спало на думку викладати картини не на піску, а на приклеювати камінці до дошок, фіксувати їх на фотокамеру й викладати зображення в інтернет.

Зараз художник створює жанрові сценки, пейзажі, композиційні роботи із двома і більше фігурами. Дехто в інтренеті пише, що його роботи виконані в дусі примітивізму та дуже прості (так, ніби в примітивізм – то погано).

Не думаю, що художник потребує захисту. Прихильників у нього куди більше ніж тих, хто запевняє, що зміг би зробити не гірше. Та все ж, хочу відзначити, що тут  не лише довга терпляча робота, гарне відчуття текстури камінців, їхнього кольору й форми, але й творчий погляд на дрібниці. Той самий, що прикрашає життя – й собі самому, і тих, хто поруч.

Приємного перегляду, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар