четвер, 21 червня 2018 р.

Коти біля вікна - класичний сюжет від турецької художниці Fusun Urkun







У живописі, як і в інших галузях мистецтва, є класичні сюжети і є банальності. І перше інколи відрізняється від другого не лише талантом митця, й тим «посланням», що він вкладав у свою роботу, але й смаками публіки. Ось, наприклад, я стверджувала й стверджуватиму, що коти в п’ятницю – то не банальність. А саме класика, от!




А зображення котів на підвіконні – то «класика в кубі», якщо можна так висловитись. Хоча в цьому випадку первинне саме відвічне правило котів влаштуватись якнайзручніше і водночас із найпривабливішим краєвидом перед очима. А художник лише чесно відбивають це явище на полотнах.




Але чи набридає від цього милувати такими зображеннями? Звісно, що ні. А інколи навіть цікаво подивуватися тим. наскільки усі коти у світі схожі. Та й вікна не сказати б, щоб у більшості своїй вражали саме оригінальністю.




Тож і споглядаючи роботи турецької художниці Fusun Urkun, мимоволі ловиш себе на думці6 а і не сказати б, що ці амурчики надто екзотичні. Виглядають як їхні українські співбрати і спів сестри. Цікаво, їхні пращури могли, хоч теоретично, припливти на чайках разом із козаками та й залишитися підкоряти Османську імперію?




А якщо відкинути жарти, то сьогодні я розповідаю про чергову історію талановитої самоуки. Fusun Urkun народилася у 1960 р. у м. Кайсері (Туреччина). На серйозне хобі її заняття живописом перетворилося у 1984 році. 




Хоча вона не змогла отримати спеціальну освіту, але розуміла, що її уява випереджає майстерність й образи не завжди щастить втілити так, щоб вони відповідали задуму. Тому почала брати приватні уроки живопису. Серед її вчителів були й досить відомі художники.




У 1996 році з успіхом пройшла її перша персональна виставка – роки, сповнені наполегливої праці, виявилися плідними. А 1999 рік приніс їй перемогу у престижному турецькому конкурсі для митців.




Серед її робіт часто зустрічаються зображення котів і кішок, сповнених спокоєм і впевненістю, що все добре в цьому світі, щедрому для котів і людей.




Не найгірший настрій для початку п’ятниці. Приємного перегляду творів художниці, друзі!







Немає коментарів:

Дописати коментар