неділю, 17 червня 2018 р.

Краса життя в ботанічних акварелях австралійця Paul Jones





Хіба буває забагато картин із квітами? Навіть зараз, коли природа так щедра на красу й яскраві сонячні барви?




Впевнена,що прихильники ботанічного живопису рішуче погодяться зі мною, що споглядання гарних картин завжди на часі. При цьому квіти слугують додатковим бонусом, що підіймає настрій. А коли мова заходить про справді талановитого художника, то його картинами захоплюються навіть ті, хто про ботанічний живопис не має уявлення.




Саме до таких митців належить австралієць Paul Jones. Його, як на мене, цілком заслужено, вважають кращим ботанічним художником останніх десятиліть.





Для втілення своїх ідей він обрав акварель. Той, хто пробував творити у цій техніці навіть просто для себе, знають що ця фарба - «із норовом». Та якщо художник зможе «підкорити» її, опанувавши секрети техніки, то на нього чекає приємний бонус. Саме аквареллю чудово передавати усі напівтони на малюнки, а також надавати особливої виразності освітленню на картині.


Безумовно, ці дві можливості справді важливі, коли мова йде не просто про те, аби не просто створити максимально точне зображення квітки чи рослини. Урешті, із таким завданням може впоратися й фотокамера.



А завдання художника – передати душу рослини. Хай пробачать мене раціоналісти, але я щиро вважаю, що кожна рослина – жива, неповторна й прекрасна по-своєму. А саме оту неповторність, аби не шукати іншого терміну, я й позначаю як душу квітки.



Роботи Paul Jones часто експонуються в Ешмоловському музеї в Оксфорді й у Смітсоновському музеї у Вашингтоні. А це – велика честь для художника. Так само високо його роботи цінують прихильники творчості митця в інтернеті.



Сподіваюся, що й вам, друзі, сподобають ботанічні акварелі. Приємного перегляду й гарного дня!




Немає коментарів:

Дописати коментар