понеділок, 25 червня 2018 р.

Вишивані міфи від американської майстрині Michelle Kingdom






На сьогодні багато митців звертаються до традиційних художніх технік, аби розкрити їх із несподіваного боку. Так, усе частіше з’являються ті, хто переконливо доводить: вишивка зовсім незаслужено в уяві багатьох відноситься до оздоб у традиційно-фольклорному стилі. А то, бува, її зводять і до «легких» хобі, коли, аби відпочити, машинально копіюють схеми на полотно, а кольори ниток послужливо вказують номерами на тих же схемах.





Не певна, що сучасні митці, звертаючись до вишивання, головним завданням вважають «реабілітацію» цієї мистецької техніки. Ні, звісно, є й такі, але багато хто просто переконався, що саме вишивка дозволяє втілити художній замисел у повній мірі.





Саме до цієї категорії належить сучасна американська майстриня з Лос-Анджелесу Michelle Kingdom. Вона називає свої роботи. виконані в техніці гладдю, «оповідальними вишивками». І це справді так: головне для мисткині не вразити глядачів неймовірною майстерністю, а зацікавити їх незвичайною історією. Вразити так, аби змусити повернутися до розглядання вишивок знову, а це, погодьтеся, немало в сучасному, сповненому стрімкого руху світі.


Ні, не всім глядачам її роботи подобаються, навіть із числа тих, хто уважно стежить за творчістю Michelle Kingdom. Дехто скаржиться, що не до кінця зрозумілі сцени, які натякають, що за ними стоять цілі історії, викликають почуття тривоги. 


Таке саме відчуття, до речі. властиве й при прочитанні народних казок – без літературної обробки, коли за не завжди зрозумілими вчинками героїв відчутний відгомін ритуалів й ініціацій. 





Це порівняння не випадкове: сама мисткиня зазначає, що використовує при створенні своїх картин відсилуку до літературних творів, власні спогади, міфотворчість й алюзії на історичні й вигадані події.


Гарного дня, друзі! Приємного перегляду її робіт.







Немає коментарів:

Дописати коментар