вівторок, 26 березня 2019 р.

Неймовірні скляні інсталяції американського майстра Dale Patrick Chihuly






руках майстра скло не менш пластичний і чарівний матеріал ніж папір. А папір я цілком щиро вважаю майже універсальною основою для творчості.




Щоправда, маю зробити уточнення: скло, звісно, в експлуатації та обробці значно важче ніж папір. Але коли труднощі спиняли справжнього майстра?




От і американець Dale Patrick Chihuly зацікавився можливостями цього матеріалу ще на початку 1960-х рр. в Університеті штату Вашингтон в Сіеттлі. Хоча він отримав диплом як дизайнер інтер’єру, але ще під час навчання цікавився можливостями скла.




Скажімо, вирішив спробувати «сплести» скло. У прямому сенсі: тонкі скляні «нитки» у результаті експерименту перетворилися на арт-обєкт, який сам митець назвав «Сплетене скло». І який, до речі, був відзначений премією Гільдії ткачів Сіеттла.



Уже після закінчення навчання і влаштування на роботу у вільний час Dale Patrick Chihuly вирішує спробувати себе у склодувстві. І це стає поворотною точкою його кар’єри. Після створеного першої ж кулі. Майстер збагнув6 він знайшов справу свого життя.



Звісно, до масштабних квіткових, геометричних композицій, виплавлених зі скла, якими прославився майстер, було далеко. Але митець вперто крок за кроком, долав шлях до вершин майстерності.



І результатом став чарівний багатокольоровий світ, виготовлений зі скла силою уяви, таланту й довгих годин роботи.



Приємного перегляду робіт Dale Patrick Chihuly і гарного дня, друзі!








Немає коментарів:

Дописати коментар