суботу, 15 грудня 2018 р.

Незвичайний Санта Клаус на святкових малюнках американської художниці Elizabeth Goodrick-Dillon




Напередодні зимових свят інтернет сповнюється малюнками Санта Клауса. При всій різноманітності відтінків і деталей. Їхні автори, здебільшого, дотримуються канону, який склався у 20 столітті з легкої руки менеджерів із продажу найпотрібніших на свята товарів.


Короткий червоний жупанець і так ж штанці, розчервонілі щоки, коротка борода, окуляри й не лише мішок із подарунками, але й список тих, хто цього року був гарним хлопчиком чи дівчинкою – так чи приблизно так на сьогодні виглядає усталений образ Санта Клауса.

Саме тому на цьому узвичаєному фоні так виділяються малюнки  американської художниці Elizabeth Goodrick-Dillon.


Багато з нас за передноворічними клопотами й складаннями списків побажань забувають, що від початку Святий Миколай носив червону єпископську шапку. І подарував найдорожче – життя – трьом хлопчикам, яких вбили лихі люди. І при цьому не питав, чи були вони чемними? Головне, що це були безпомічні діти, яких від страшних дорослих мав захистити хоч святий, якщо це заскладно для звичайних людей.


Чи дивно, що такий суворий, могутній і, найголовніше, добрий і справедливий персонаж злився у народній уяві з зимовим дідом – володарем зими? Тим самим, що буває безжальним до людей, хоч і ладен пом’якшитись, якщо вони пам’ятають, що зима – то суворий час. Тим, хто підгодовує звірів і птахів. Тим, врешті, хто стежить, аби земля мала змогу відпочити, густо вкрита сніговою ковдрою.

Звісно, у малюнках Elizabeth Goodrick-Dillon немає аж такого старовинного персонажу. Її герой і має при собі мішок із подарунками, і деякі інші сучасні атрибути. Але, що цікаво, на більшості її картин він – у дорозі, а не біля ялинки чи в каміні. І його свято – то свято для всіх живих істот, і людей, і тварин.

І саме цією щирістю й шанобливим ставленням до зими малюнки популярної  художниці привертають увагу все ширшої аудиторії.


Сподіваюся, що й вам, друзі, ці малюнки підіймуть настрій і нагадають, що зимові свята – уже скоро. І це нагадування – не лише і навіть не стільки про гарячковий пошук подарунків, а про намагання створити особливу атмосферу свята. Гарного дня!



Немає коментарів:

Дописати коментар