четвер, 6 грудня 2018 р.

Дивовижні чеські коти від незвичайного митця František PON




П’ятниця. Котики. Дуже незвичайні котики, я б сказала. Із тих. що за одним малюнком можна сміливо визначати всі інші, які належать пензлю цього ж митця: тут дуже характерний авторський почерк.


Знайомтесь: коти, киці і трохи людей від чеського митця – художника й письменника František PON.


Цікаво, а як пролунає відразу після такого представлення заява, що такого митця ніколи не існувало й не існує? Так роботи є, і чимало робіт. Дуже своєрідних й авторських. А от самого конкретного митця немає. Бо це – псевдонім подружньої пари Jitka Baliharová й Oldřich Přibík.


Цей творчий тандем склався ще у 1980-х рр. і спочатку було зрозуміло, у кого із них яка роль у спільних творчих проектах: Jitka Baliharová – спершу графік і художній редактор та Oldřich Přibík – журналіст спершу створювали разом розмальовки і книжки для дітей.

Однк із часом стає все менш зрозуміло, хто саме висунув конкретну ідею книги, картини й літографіями. Як хто? František PON.

Щоправда, митці діляться своїми творчими секретами, стверджуючи, що саме від Jitka Baliharová залежить зображення квітів, птахів, витончених напоїв, а від Oldřich – неба чи будинків.


А от котів вони люблять обидва. Тому й зображають їх разом. До речі, на англомовному сайті, присвяченому їхній творчості, є спеціальна рубрика, присвячена численним котам подружжя: http://f.pon.cz/en/cats.html Там йдеться як про домашніх (у кількості 5 осіб), так і про тих, хто мешкає в підвалі будинку чи а вулиці, але час від часу зласкавлюється до того. аби відвідати «їдальню» для котів.

Буде час і настрій – раджу прочитати, написано про котів без ідеалізації, із гумором, але із безсумнівною любов’ю. Тож таке читання гарантованого підійме настрій усім, хто любить котів.

Гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар