вівторок, 4 грудня 2018 р.

Чарівні пси із пап'є-маше від англійської майстрині Lorraine Corrigan




Англійський сніданок, англійський класичний детектив, англійський гумор… культуру й традиції Великобританії можна любити чи не дуже, але заперечувати те, що вона для світу чимало, навряд чи хтось візьметься.

Серед іншого, вона подарувала світу й кілька чудових порід псів, зокрема уіппетів. Вважається, що саме цю породу вивели шахтарі для захисту від пацюків у шахтах та для полювання на кроликів. Чи це так – хтозна, але точно відомо, що в традиційній англійській забаві – псовій гонитві за механічним зайцем – використовують саме цю породу.


Такий історичний відступ ніби й немає прямого відношення до теми нашої сьогоднішньої розмови, однак хочеться зауважити, що вибір породи псів – «моделей» для англійської скульпторки Lorraine Corrigan не був випадковим.

У своїх фігурах із пап’є-маше вона відтворює суто англійську породу, а ще – передає стрімкий рух через витончені лапи, довгі спини і хвости, стрімку лінію обрису псів, коли ті напружено вдивляються уперед. А це – не лише виклик для майстрині, але й важливий символ для неї.

Вона захоплювалась скульптурою під час навчання в школі. Але й дорослому житті не вистачало часу на творчість. Та шість років тому, під час курсу із художньої терапії, вона мала виконати завдання: виготовити фігуру пса із дроту. Як зізнається сама майстриня, те, що в неї вийшло, скидалось на кривобокого баранця. І це змусило її взятися до справи.


За рік вона сама вже вела уроки творчості для безхатченків. А у вільний час намагалася створити ідеальну фігуру пса. Спершу вона працювала із газетним папером, але, як матеріал, він її не влаштовував. Тоді вона спробувала папір із старих книжок – і справи пішли  краще.

Кожна така скульптура, в основі якої – дріт, аби надати міцності й форми, вимагає від скульпторки напруженої 12-годинної роботи. Лише рік тому Lorraine Corrigan вирішила,  що її творіння достатньо гарні, аби їх продавати. І на сьогодні клієнти стають до неї в чергу.

Що цікаво, вона так і не «зрадила» породу уіппетів: лише дуже рідко й під конкретне замовлення вона створює псів інших порід, але серце її належить саме цим метким і жвавим гончакам. Ще однією «родзинкою» її творчості стали різнобарвні шийні хустки та інший одяг, який підкреслює білизну фігур та їхню стрімкість.

Приємного перегляду робіт Lorraine Corrigan і гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар