четвер, 20 грудня 2018 р.

Коти та їхні різдвяні гноми: добрі й яскраві ілюстрації художниці зі Швеції Jenny Nyström




А у нас п’ятниця (й у вас, думаю теж), ще й не проста, а передостання в році і майже передсвяткова. То хіба це не привід вкотре розмістити кілька малюнків із котиками? І, звісно, не звичайними, а теж передсвятковими.

А оскільки в авторитетних джерелах думки про те, як саме мають виглядати передноворічні котики, розходяться, то ми не шукатимемо легких шляхів. І не розміщуватимемо тут котів під ялинками разом із іграшками чи Санта Клаусами. Принаймні, не сьогодні.


Бо сьогодні мова піде про чудові чарівні малюнки художниці зі Швеції Jenny Nyström. На жаль, мисткині, яка жила у 1854-1946 рр., не стало ще до того,поки народилось більшість читачів цього блогу. Та це той випадок, коли й через півстоліття після смерті творця його робот не забуваються й продовжують радувати численних шанувальників.

За своє довге й плідне творче життя художниця створила велику кількість листівок й ілюстрацій у журналах. А відома вона, насамперед, як творчиня образу різдвяного гнома «ніссі». (до цього відповідного персонажа у швецькому фольклорі звали юптомтен – Jultomten). Сама авторка намалювала близько 1500 ілюстрацій із цими чарівними, у всіх сенсах, створіннями.


І коли я споглядаю ці малюнки, то не можу спекатись думки, що, якби не червоний ковпак, то ніссі був би схожим на нашого домового. Принаймні, своєю любов’ю до домашніх тварин. І не диво, що на багатьох листівках Jenny Nyström зображала цих гномів разом із котами й кішками. При чому відразу видно було, що в них товарисько-шанобливе ставлення одне до одного.

Котів ці гноми підгодовують, як і личить порядним міфічним персонажам. А коти у відповідь охоче надають своє товариство, вислуховують філософські роздуми друга чи гру на музичних інструментах. Тож між ними панує сама та гармонія, яку так приємно спостерігати на новорічних ілюстраціях.

Гарного дня, друзі! Нехай усі свята скидаються на добрі казки й залишають по собі найкращий настрій!




Немає коментарів:

Дописати коментар