понеділок, 24 грудня 2018 р.

Старовинні різдвяні листівки для гарного настрою





Чомусь так буває, що визначити, хто ж першим винайшов щось цікаве чи корисне буває важко. Так, ніби у різних народів виникає думка: «О. вартісна річ! Трохи вдосконалимо й будемо переконувати нащадків, що саме ми були у цій справі першими». Або гарні думки справді водночас осяюють представників різних країн.


Звісно, не всі згодні вважати різдвяні листівки таким уже й неймовірно корисним і потрібним винаходом людства, але, певно, вони такі важливі. Бо й через них точиться суперечка: кому ж першому на думку спало супроводжувати віршовані рядки привітання із Різдвом Христовим зворушливим, інколи кумедними, а буває, що й дивними із точки зору сучасної людини, малюнками?


«Офіційна» версія зводиться до того, що різдвяні листівки з’явилися в Англії у 1794 році. Художник Добсон відправив, нібито, привітання другу, намалювавши на звороті радісну родину навколо ялинки. 

Враховуючи, що поштовий папір коштував недешево й економні англійці намагалися списусати його якнайщільніше,то це був дуже гарний друг, якого художник цінував, або ж художник добре малював, але не вмів підбирати гарні слова, тож «викручувався».


Друг був у захваті, тож наступного року розмальовані привітання отримали всі друзі й знайомі художника, а там знайшлося спритні ділки, які відчули комерційний потенціал такої вигадки.

Шотландці лише потискають плечима: кожному мешканцю відомо, що перша різдвяна листівка з’явилась у 1841році у вітрині книгарні і саме в Шотландії. А от англійцям має бути соромно отак перекручувати відомі факти. Англійці у відповідь дивуються: ще ж хто тут факти перекручує?


Французи не залишились осторонь. У них теж є задокументована версія, що перша різдвяна листівка з’явилась саме у їхній країні. Мовляв, у 1777 році у «французькому поштовому альманахові» з’явилася пропозиція про розмальовану привітальну картку, яку пересилають поштою. При цьому відправників попереджалось, що такі картки відкриті, тож їхній текст доступний для всіх.


Суперечки та з’ясування істини – то, звісно, чудово. Але. Якщо не маєш спеціальних знань, то або залишається обрати улюблену версію, або погодитись, що головне не те, де виникли листівки, а те, що ці чудові атрибути свята взагалі були  винайдені.

Тож пропоную помилуватись старовинними листівками й порадіти зимовим святам. Хай щастить, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар